Japonya'da iktidar partisi de kadınları konuşturmamaktan yana: "Toplantılara gelsinler ama sadece izlesinler"

Ekonomik açıdan gelişmiş Asya ülkesi, 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 153 ülke arasında 121. olmuştu

Suga Yoşihide, Şinzo Abe'nin istifasının ardından LDP lideri seçilmiş ve başbakanlık koltuğuna oturmuştu (AFP)

Japonya'da kadınların toplantılarda söz almasından rahatsız olma yaklaşımı, iktidar partisinin son kararıyla birlikte bir daha ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti.

"Kadınlar toplantılarda çok konuşuyor" sözleriyle büyük tepki çeken Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro'nun istifasını getiren cinsiyetçi tutum, bu kez Liberal Demokrat Parti'yle (LDP) tartışma konusu oldu.

Hazırladıkları yeni bir planı paylaşan LDP yetkilileri, partinin önemli toplantılarına 5 kadın parlamenter dahil edeceklerini ancak bu kişilerin sadece "izleyici olarak" orada bulunacağını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre LDP'nin 82 yaşındaki Genel Sekreteri Nikai Toşihiro salı günü düzenlediği basın toplantısında, parti yönetim kuruluna erkek üyelerin egemen olduğu yönündeki eleştirileri duyduğunu belirtse de bu yetkililerin seçilerek getirildiğini vurgulamadan geçmedi.

Bununla birlikte partinin kadın üyelerinin kara alma sürecini "takip etmesinin" önemli olduğunu söyleyen Toşihiro, "Ne tür kararlar alındığını anlamak mühimdir. Bir bakın, bunlar neyle ilgiliymiş" dedi.

Japon gazetesi Nikkei, bahsi geçen kadın gözlemcilerin toplantılar sırasında söz alamayacağını ve görüşlerini ayrı ayrı sekreterlik ofisine bildirebileceklerini aktardı.

LDP üyesi bir grup kadın parlamenter, Genel Sekreter Toşihiro'dan parti içindeki kilit öneme sahip pozisyonlara kadınların katılım oranlarının artırılmasını talep etmişti.

Ancak bu isteğin aksine toplantılarda kadın üyelere sadece gözlemci statüsü tanınması sosyal medyada eleştirileri beraberinde getirirken, paylaşımlarda LDP'nin dünyada olup bitenlerden habersiz olduğu yorumları yapıldı.

Bazı Twitter kullanıcıları, erkek egemen partinin Mori'nin sözleriyle yükselen tartışmalardan sonra bile hiçbir değişiklik göstermediğini belirtti.

Yeni Zelanda'daki Waikato Üniversitesi'nden kültür sosyolojisi uzmanı Belinda Wheaton, Reuters'a verdiği röportajda, "Bu tür rolleri 70'li ya da 80'li yaşlardaki erkeklerin, 40'lı ya da 50'li yaşlardaki erkeklere veya kadınlara kıyasla neden daha iyi yerine getirdiğini sorma zamanı geldi" dedi.
 


Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde gelişmiş ülkeler arasında en düşük puanı alan Japonya, kadınların ekonomiye katılımı ve siyasette güçlendirilmesi bakımından 153 ülke arasında 121. sıraya yerleşmişti.

Olimpiyat organizasyonun başkanıyken katıldığı bir toplantıda, "kadınların iştirak ettiği toplantıların uzun sürdüğünü" söylediği ortaya çıkan Mori haberin duyulmasından bir gün sonra basın toplantısı düzenlemişti.

Kapalı kapılar ardında bu açıklamaları yaptığını doğrulayarak tavrından dolayı özür dileyen 83 yaşındaki eski Japon Başbakanı, gelen yoğun tepkilere bir süre dirense de geçen hafta istifa kararı almıştı.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU