ABD, Dünya Sağlık Örgütü'ne 200 milyon dolardan fazla borcunu bu ay ödeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “ABD, DSÖ'ye olan 200 milyon dolardan fazla finansal yükümlülüğünü bu ay sonunda ödemeyi planlıyor” dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, finansal yükümlülük kapsamında Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) olan 200 milyon dolardan fazla borcu bu ay sonunda ödeyeceklerini açıkladı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Kovid-19 salgını ve aşıya eşit erişimin görüşüldüğü toplantıda konuşan Blinken, ABD'nin Kovid-19 aşısı üretimi ve dağıtımında dünya çapında ortaklarıyla birlikte çalışacağını söyledi. 

Salgınla mücadelede ve daha güçlü sağlık sistemleri inşa etmede DSÖ'nün önemine değinen Blinken, ABD'nin, DSÖ'nün küresel aşı programı Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programına (COVAX) finansal destek sağlamayı planladığını ifade etti. 

Blinken ayrıca, "ABD, DSÖ'ye olan 200 milyon dolardan fazla finansal yükümlülüğünü bu ay sonunda ödemeyi planlıyor" dedi. 

ABD, Donald Trump döneminde DSÖ’nün son yıllarda Kovid-19’un yanı sıra diğer küresel sağlık krizlerine karşı önlem almada başarısız olduğu gerekçesiyle örgütten ayrılmaya karar vermişti.

Yeni yönetim ise Trump’ın bu adımını tersine çevirmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU