Amazon'a Kovid-19 davası

"Amazon çalışanları, şirketin Kovid-19 hamleleriyle ilgili şikayette bulunursa, şirketin kendilerine misilleme yapacağından korkuyor"

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, bu yıl içinde görevinden ayrılacağını açıklamıştı (Reuters)

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, New York şehrindeki iki tesisinde işçileri pandemi sürecinde korumada yetersiz kaldığı ve koşullara dair endişelerini dile getiren işçileri susturmak için misilleme yaptığı iddiasıyla Amazon'a 16 Şubat'ta dava açtı.

James'in şikayetinde şu ifadeler yer aldı:

Amazon'un aşırı kârı ve üstel büyüme oranı, ön saflarda çalışan işçilerin canına, sağlığına ve güvenliğine zarar verdi. Amazon tarihe geçecek salgın boyunca New York'taki tesislerinde, çalışanları virüsün yayılımından korumak için yeterli önlemleri alma yükümlüğünü yerine getirmede defalarca başarısız oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davada, Amazon'un şehirdeki Staten Island deposunda en az 250 çalışanın Kovid-19'a yakalandığı, bu kişilerin 90'dan fazlasının teşhisten önceki hafta işe gittiği ancak buna rağmen şirketin eyalet kurallarına uymadığı belirtildi. İnternet satış ve teknoloji şirketinin binanın havalandırılmasını sağlamak için bazı kısımları kapatması gerekirken bunu yapmadığı vurgulandı.

Başsavcı, Amazon'un en az haziran ayına kadar temas takibi için enfekte olan işçilerle görüşmediğini, bunun yerine güvenlik kameralarını incelediğini bildirdi. Üç gün süren bu işlem, bütün depoyu da kapsamıyordu. Görüşmelerin gerçekleştirilmemesi yüzünden temaslıların zamanında tespit edilemediği ve çok zaman alan bir süreç ortaya çıktığına işaret edildi.

Ayrıca, şirketin mart ayında işten atılan Christian Smalls'tan, onu kovarak intikam aldığı da belirtildi. Zira Smalls, Kovid-19 önlemlerine dair endişelerini yöneticilerle görüşmüş ve çalıştığı deponun otoparkında protesto gösterisi düzenlemişti.

 

 

Amazon, Smalls'a Kovid-19 testi pozitif bir çalışanla temaslı olması sebebiyle karantina izni verildiğini, ancak bu kişinin protesto için iş yerine geldiğini ve bu yüzden kovulduğunu bildirmişti.

New York Times'ın haberine göre, James şikayetinde, şirketin insan kaynakları bölümünden iki çalışanının Smalls hakkındaki konuşmalarına yer verdi. Zira söz konusu çalışanlar, depoya girmediği ve şirketin ona karantina kurallarının deponun dışında bulunmasını yasakladığını söylemediği için Smalls'u kovmanın haksızlık olduğunu düşünüyordu.

James, Amazon'un Smalls'u kovmasının yanında protestoya liderlik edenlerden birini de payladığını, böylece diğer çalışanlara tüyler ürpertici bir mesaj gönderdiğini ifade etti ve ekledi:

Amazon çalışanları, şirketin Kovid-19 hamleleriyle ilgili şikayette bulunursa, şirketin kendilerine misilleme yapacağından korkuyor.

Öte yandan, Amazon geçen hafta James'in suçlamada bulunmasını engellemek için federal mahkemede dava açmış ve işyeri güvenliğinin eyalet değil federal yasalara bağlı olduğunu öne sürmüştü.

 

merlin_171120807_1b939f0e-fcb7-4f01-bf3f-dd19b20d8468-superJumbo.jpg
Christian Smalls söz konusu protesto gösterisinde (Reuters)

 

New York Şerif Ofisi, daha önce Amazon'un tesislerini incelemiş ve önlemlerin "mevcut gereksinimlerin ötesine geçtiğini" bildirmişti. Amazon, kendi açtığı davada buna atıfta bulunarak güvenlik önlemlerini savunmuş ve ateş kontrolüyle tesislerde ücretsiz Kovid-19 testi de dahil olmak üzere aldığı diğer önlemleri ayrıntılarıyla açıklamıştı.

Amazon eleştiri oklarının hedefi oluyor

Başsavcının açtığı davadan sonra bir açıklama yapan Amazon sözcüsü Kelly Nantel ise, şirketin, çalışanların "sağlığına ve güvenliğine son derece" önem verdiğini söyledi ve şöyle konuştu:

Başsavcının başvurusunun, sektördeki en başarılı önlemler olan Amazon'un Kovid-19 önlemlerinin doğru şekilde resmettiğine inanmıyoruz.

Davada Amazon'un politikalarını değiştirmesi, eğitim faaliyetleri yürütmesi ve güvenlik takibinden geçmesi gerektiği, Smalls'un zararlarının karşılanması ve işine geri alınması isteniyor.

Amazon, pandemiyle mücadelede çalışanları, Demokrat Parti üyeleri, federal ve eyalet düzenleyiciler tarafından defalarca eleştirildi ve eleştirilmeye devam ediyor. Şirket, birçok soruşturmayla da karşı karşıya.

 

Independent Türkçe, New York Times, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU