ABD'de bir hayvan barınağı yaşlı lemurlar arasında çöpçatanlık yapıyor

Duke Lemur Merkezi'ndeki görevlilerin, hayvanların son günlerini mutlu geçirmesi için yenilikçi bir planları var: Başka türlerdeki lemurları birbiriyle eşleştirmek

Fiery (solda) ve Frigga (sağda) Duke Lemur Merkezi'nde günlerini birlikte geçiren farklı türlere ait lemur çiftlerinden biri (David Haring / Duke Lemur Merkezi)

Kırmızı karınlı lemur Cheyenne'nin 32 yıl boyunca birçok ruh eşi oldu. İlki geleneksel anlamda bir eşti. Kuzey Carolina'daki Duke Lemur Merkezi'nde Cheyenne'yle uzun yıllar tek eşli yaşayan kırmızı karınlı bir erkek lemurdu.

O öldüğünde genç arkadaşı Aria tarafından daha genç bir lemur için terk edilen Geb'le tanıştı. Geb 2018'de 26 yaşında ölene kadar barışçıl, platonik bir arkadaşlık yaşadılar.

Cheyenne şimdi bir gözünde katarakt ve kuyruğunda artrit olan 32 yaşındaki halka kuyruklu Chloris'le birlikte yaşıyor. İkili, günlerini birçok çiftin yaptığı gibi uyuyarak ve birbirlerini temizleyerek geçiriyor.

Lemur merkezinin yöneticisi Britt Keith, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Şu anda Chloris ve Cheyenne yin-yang sembolü gibi birbirine sarıldı" ifadelerini kullanıyor.

Üstelik Cheyenne ve Chloris'in amacı çiftleşmek değil. Zira bu lemurlar, üreme dönemlerini geride bırakmış birer dişi. Onların amacı günlerini birlikte geçirebilecekleri ve geceleri sarılabilecekleri sıcak bir arkadaş edinmek.

Üstelik bu ikili, yalnızca gecelerini değil, gündüzlerini de sarılarak geçiriyor. Britt Keith, iki yaşlı lemurun çok uyuduğunu söylüyor.
 

lemur 2.jpg
Cheyenne (solda) kırmızı karınlı bir lemur; 2018'de ölen Geb (sağda) ise taçlı lemurdu (Duke Lemur Merkezi)


Kafeslerde bakılan lemurlar yaban hayatındaki arkadaşlarından çok daha uzun yaşıyor ama eş bulmakta da zorlanıyor. Keith'e göre Cheyenne, merkezde üreyen bir grup kırmızı karınlı lemurun hayatta kalan son üyesi. Üstelik ABD'de çapında eşleşebileceği kendi türünden bir lemur da yok.

Ancak Duke Lemur Merkezi'nin onun gibi ihtiyar lemurlar için üstlendiği bir görev var. "Amacımız, hiçbir lemurun yalnız yaşamaması" diyen Keith, "Bu hiç doğal olmaz ve onlar için de iyi değil" açıklamasında bulunuyor. Bu nedenle merkezdeki görevlilerin lemurlara eş bulması ve çöpçatanlık yapması gerekiyor.
 

lemur 4.jpg
Julio (solda) ve Chloris (sağda) hayvan barınağında yaşayan farklı türde lemurlar (Duke Lemur Merkezi)


Lemurlar yaşlandıkça hareketleri de yavaşlıyor. Bir zamanlar kolaylıkla sıçrayabildikleri dallarda sallanmaya başlıyor. O yüzden de ihtiyar bir lemur için en iyi arkadaş, etrafta takla atmak istemeyen, beraber oturmaktan memnun olacak bir başka ihtiyar oluyor.

Notre Dame Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı İpek Külahçı'ya göre, esaret altındaki bu tür eşleşmeler, lemurların türler arası arkadaşlıklar kurabileceğine dair fikir veriyor.

Bu nisanda 33 yaşına girecek Cheyenne'nin ve yakın arkadaşı Chloris'in artık oynayacak enerjileri yok. Ama beraber güneşe çıkmayı ve yünlerle doldurulmuş uyku sepetlerinde uyumayı seviyor.
 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU