Kadınlara yönelik sözleriyle tepki çeken Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa etti

Mori'nin "kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğü" yönündeki açıklamaları tepki çekmişti

Fotoğraf: AA

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro, kadınları hedef alan sözlerine yönelik gelen tepkiler sonrası görevinden ayrıldı.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Mori, "kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğü" yönündeki ifadelerinin tepki çekmesi sonrası, 2014'ten beri yürüttüğü Organizasyon Komitesi Başkanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı.

Kyodo ajansının haberinde Mori'nin yerine, Japonya Olimpiyatlar Bakanı Haşimoto Seiko'nun getirileceği kaydedildi.

Tepki çeken ifadeler ve özür

Japonya'da 2000-2001 yıllarında başbakanlık görevinde bulunan 83 yaşındaki Mori, geçen hafta içi Japonya Olimpiyat Komitesi'nin (JOC) çevrim içi toplantısında Japonya Ragbi Federasyonu Başkanlığı döneminden edindiği tecrübeleri paylaşmıştı.

Mori, "kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğünü" savunarak, "Kadınların kuvvetli rekabet hisleri var. Biri söz almak için el kaldırdığında diğerleri de konuşma ihtiyacı hissediyor" diye konuşmuştu.

JOC Yönetim Kurulu'ndaki kadın üye sayısının yüzde 40'a çıkarılması hedefine yönelik Mori, "Birileri bana ‘Eğer kadınların sayısını artırırsak konuşma sürelerini belli bir süreyle sınırlamalıyız' demişti. Aksi takdirde durmuyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

Mori, ifadeleri sonrası Kyodo ajansına yaptığı değerlendirmede, "Dikkatsiz bir söylemdi ve üzüntülerimi bildiriyorum. Kadınlara karşı ayrımcılık yapma niyetim yoktu" şeklinde görüş belirtmişti. 

Mori'ye Olimpiyat Komitesi'nden ve kadın siyasetçilerden de çok sayıda tepki gelmişti.

Japonya hükümeti, Tokyo Valiliği, JOC ile komiteye hitaben açılan çevrim içi dilekçede ise "Mori’nin söylem ve davranışlarının üzerine gidilmesi" çağrısı yapıldı.

"Change.org" üzerinden dilekçeyi imzalayanların sayısı 150 bine yaklaşmıştı.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU