Selvi: Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında "yeniden kuruluş anayasası" hazırlamayı öneriyor

"Yeni anayasa, ruhu felsefesi ve adıyla, 'yeniden kuruluş anayasası' olarak tanımlanıyor."

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeniden kuruluş anayasası” önerdiğini söyledi. Selvi’nin aktardığına göre bu anayasa 2023’e kadar hazırlanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın gündeme getirdiği yeni anayasa hakkında yazdı. Erdoğan’ın “Acele etmeden, her kesimle gereken istişareleri yaparak önümüzdeki asrın ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa metni ortaya çıkarmalıyız. Hatta bu öyle bir metin olsun ki Türkiye Cumhuriyeti’nin 150’nci, 200’üncü yılları kutlanırken bu anayasa çalışması tarihi dönüm noktalarından biri olarak gösterilsin. Bu öyle bir metin olsun ki anayasa hukuku literatüründe tüm dünyada örnek gösterilsin, diğer toplumlara da ilham versin. Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve millete yakışan yeni sivil bir anayasa ile karşılayalım” sözlerini aktaran Selvi, şöyle yazdı:

1923’ten 2023’e, yani Cumhuriyet’in 100’üncü yılı. Neden Cumhuriyet’in 100’üncü  yılı? Çünkü Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında, “yeniden kuruluş anayasası” hazırlamayı öneriyor. O nedenle yeni anayasa, ruhu felsefesi ve adıyla, “yeniden kuruluş anayasası” olarak tanımlanıyor.

Selvi ayrıca yeni anayasada kırmızı çizgilerin Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ve Anayasa’nın ilk dört maddesi olduğunu aktardı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU