Akit yazarı: Türkiye muz cumhuriyeti mi?

"Yabancı dille eğitim yapan okullar beyin devşirme ve ihraç okulu gibi"

Fotoğraf: Twitter

Akit gazetesi yazarı  Ali Erkan Kavaklı, Boğaziçi Üniversitesi’nde Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan eylemlere"farklı bir bakış açısıyla" yaklaştı. Kavaklı, Türkiye’de yabancı dilde eğitim veren okulları eleştirerek “Türkiye muz cumhuriyeti mi?” diye sordu.

Kavaklı, bugünkü köşe yazısında Boğaziçi’nde eğitimin İngilizce olarak verildiğini söyledi ve “Amerika’da Türkçe eğitim veren üniversite var mı? Yok, elbette. Türkiye’de neden İngilizce eğitim veren üniversite, lise ve ilkokullar var? Türkiye sömürge ülkesi mi?” diye yazdı.

Akit yazarı, farklı ülkelerde milyonlarca Türkiye kökenli kişinin yaşamasına rağmen Türkçe eğitim olmadığını belirterek  yazısında şu soruları sordu:

 İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bahçelievler Anadolu Lisesi vb. neden Almanca eğitim veriyor? Galatasaray Lisesi (ilkokulu, ortaokulu ve üniversitesi, Fransızca eğitim veren 13 lise) neden Fransızca eğitim veriyor? Robert Kolej, TED Kolejleri, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ neden İngilizce eğitim veriyor? Mütekabiliyet şartı neden aranmıyor? Türkiye muz cumhuriyeti mi? Fransa’da bir milyondan fazla Türkiye kökenli vatandaşımız var. Orada Türkçe eğitim veren ilkokul, ortaokul, lise, üniversite var mı? İngilizce, Fransızca, Almancaya tanınan ayrıcalığın sebebi nedir?

“Yabancı dille eğitim yapan okullar beyin devşirme ve ihraç okulu gibi” iddiasında bulunan Kavkalı, şöyle yazdı:

Bu okulların yurtdışına gönderdikleri öğrencilerin yüzde kaçı ülkemize dönüyor, ne kadarı yurtdışında kalıyor?  Toplumda yüksek zekâlı insan oranı % 2 olarak kabul ediliyor. Ülkenin zekâsı yüksek gençlerini bu okulların devşirmesine ve yurtdışına göndermesine daha ne kadar izin vereceğiz?

Kavaklı, önerisini de şöyle aktardı:

Yabancı dille eğitim yapacak okullarda mütekabiliyet esası aranmalı. Mezunlarının devşirilip yurtdışına gönderilmesinin ve hele eğitimlerini tamamladıktan sonra oralarda kalmalarının önüne geçilmeli. Eğitim ana dille yapılmalı. Asımın Nesli İngilizce, Fransızca, Almanca eğitimle sağlanmaz. Bu okulların Anadolu lisesi özelliği kaldırılarak mahalle lisesi olmaları sağlanmalı. 

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU