Vuhan'daki incelemelerini tamamlayan DSÖ yetkilileri: Koronavirüsün kaynağı tespit edilemedi

Yetkililer yaptığı açıklamada, virüsün laboratuvarda üretildiği iddialarının "pek olası olmadığını" kaydetti

Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk tespit edildiği Çin'in Vuhan kentinde incelemelerini sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, araştırmanın ilk sonuçlarını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan yetkililer, “virüsün üretildiği yer” iddialarına konu olan Wuhan Viroloji Enstitüsü, bilinen ilk vakaların tespit edildiği hayvan pazarları ve ilk koronavirüs hastalarının tedavi edildiği merkezlerde incelemeler yaptıklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"2019'dan önce görüldüğüne dair kanıt yok"

Virüsün Vuhan’da Aralık 2019 tarihinden önce görüldüğüne dair kanıt bulunmadığını belirten yetkililer, virüsün laboratuvarda üretildiği iddialarının “pek olası olmadığını” bildirdi. 

DSÖ ekibi ayrıca, virüsün kaynaklandığı hayvanın da henüz tanımlanamadığını aktardı.

Çinli uzman Liang Wannian yaptığı açıklamada, yarasa ve pangolinlerin virüsün kaynağı olduğuna yönelik iddiaların doğrulanamadığını vurgulayrak şunları kaydetti:

SARS-CoV-2 ile en yüksek düzeyde ilişkili korona virüsler, yarasa ve pangolinlerde bulunur. Bu da standart virüs ve SARS arasındaki büyük benzerlik ve sekanslar temelinde yarasa ve pangolinlerin Covid-19'a neden olan virüsün kaynağı olabileceğini düşündürür. Ancak söz konusu hayvanlarda şu ana kadar tespit ettiğimiz virüsler, korona virüsün doğrudan öncüsü olabilecek kadar SARS-CoV-2'ye benzemiyor” ifadeleri yer aldı. Wannian ayrıca, “Aralık 2019'dan önceki dönemde Wuhan nüfusuna SARS-CoV-2'nin bulaştığına dair bir gösterge yok. SARS-CoV-2'nin kentte Aralık 2019'dan önce yayılıp yayılmadığını belirlemek için yeterli kanıt bulunmuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU