ABD ve BM temsilcileri Riyad’da Yemen dosyasını görüşecek

Kaynaklar yeni atanan ABD Yemen Özel Temsilcisi’nin Riyad'da Griffiths ile görüşmesini bekliyor. Ancak bu durum henüz teyit edilmedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile cumartesi akşamı bir araya geldi. (ABD Dışişleri Bakanlığı)

ABD'nin yeni Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Yemen siyasi dosyasında ivme sağlamak ve Ortadoğu'ya ilk ziyaretini gerçekleştirmek için hazırlıklarını sürdürüyor. BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ise göreve başladığı 2018'den bu yana ikinci kez Tahran'ı ziyaret etti.

Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’daki sivil bölgeleri hedef alan bomba yüklü dört İHA’nın imha edildiğini duyurdu. Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Husi milislerin "sistematik olarak sivilleri hedef alan” terör operasyonları yürüttüğünü belirtti.

İki diplomatik kaynak, ABD Yemen Özel Temsilcisi hakkında Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Lenderking'in Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyarete dair bilgi verdiler. Kaynaklardan biri, ziyaret için belirli bir tarih belirtmedi ancak bu hafta ortasında gerçekleşeceğini aktardı.

Söz açıklama, Batılı kaynakların BM Yemen Özel Temsilcisi’nin Riyad'ı ziyaret etmek için hazırlandığı sırada dün Tahran'da yapılan görüşmelerin sonuçlarını Suudi ve Yemenli yetkililere bildirildiğinin aktarılmasıyla eşzamanlı geldi. Martin Griffiths, ofisi tarafından yayınlanan açıklamaya göre bugün Tahran’dan ayrılacak.

Kaynaklar yeni atanan ABD Yemen Özel Temsilcisi’nin Riyad'da Griffiths ile görüşmesini bekliyor. Ancak bu durum henüz teyit edilmedi.

Griffiths’in ofisinden yapılan açıklamada, “İran ziyaretinin Yemen halkının özlemlerini yansıtan müzakereler yoluyla Yemen'deki çatışmada siyasi bir çözüme ulaşmak için yürütülen diplomatik çabalar kapsamında geldiği” kaydedildi. Açıklamada ayrıca "çatışan tarafların ateşkes kararı vermesinin desteklenmesi, ülkede acil derecedeki insani önlemlerin alınması ve siyasi çalışmaların yeniden başlamasının sağlanmasının” Griffiths’in öncelikleri arasında olduğu belirtildi.

Diğer yandan Kuveyt hükümeti, Suudi Arabistan topraklarının hedef alındığı saldırıyı kınadı. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “bu çirkin suçların devamının Krallık’ın güvenliğini ve bölgenin istikrarını tehdit eden bir işaret olduğu” ifade edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, terörist Husi milislerin sivillere ve sivil yerleşim bölgelerine bomba yüklü İHA’lar ile saldırmaya devam etmesini şiddetle kınadı. Useymin ayrıca Husi terörist milisleri tarafından Krallık’ın güney bölgesindeki sivilleri hedef alan saldırıda İHA’ları imha etmeyi başaran Arap Koalisyon Güçleri’nin başarısına da övgüde bulundu.

Aynı şekilde Arap Parlamentosu Başkanı Adil el-Usumi de "terörist Husi milislerin Suudi Arabistan'a yönelttiği İHA saldırısını" kınadı. Usumi, dün yayınladığı açıklamada, “tekrarlanan bu terör saldırıların uluslararası insan hakları hukukuna göre savaş suçu oluşturduğunu” ifade etti. Ayrıca saldırının, uluslararası topluma karşı açıkça bir meydan okuma olduğunu belirten Usumi “Husilerin, sivillerin ve sivil yerleşimlerin korunmasını garanti eden tüm uluslararası yasalara, normlara ve anlaşmalara aldırış etmeyen tavrını ortaya koyduğunu” vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU