Irak’ın orta ve güney kentlerinde anayollar kapatıldı, gösteriler düzenlendi

Aktivistlerin kaçırılması meselesine gelince, Kerbela vilayetindeki sivil toplum örgütlerinin üyesi olan aktivist Raid ed-Dami, başından geçen kaçırılma olayı ve gördüğü işkenceleri anlattı

Göstericilerin sosyal medya üzerinde dolaşıma koyduğu fotoğraflarda Vasıt’ta protestolar görülürken, Irak’ın güneyinde gösteriler ve güvenlik güçleriyle çatışmalar gerçekleşti

Irak’ta yeni bir protesto dalgasının patlak vereceğine dair beklentilerin olduğu bir ortamda dün başkent Bağdat’ın 180 kilometre güneyindeki Vasıt vilayetinde öfkeli halk protestoları başladı. Bu protestolar, eylemcilerin Vali Muhammed Cemil el-Miyahi ile yardımcılarının görevden alınması için sunduğu 10 günlük sürenin bitmesinin ardından geldi. Medyada çıkan haberlerde silahlı grupların gösterici gruplarındaki aktivistlere yönelik yeniden kaçırma girişimlerine başvurabileceğine dair ihtimallere yer verilirken, Kerbela’dan aktivist Raid ed-Dami geçtiğimiz günlerde başına gelen kaçırılma olayı hakkında konuştu.

Şarku’l Avsat’a konuşan aktivist Musa Rahmetullah, “Ufukta yeni bir protesto dalgası beliriyor. Bana göre bu sadece bir zaman meselesi, daha fazlası değil. Gösterici gruplar hükümet kulislerinde olup bitenleri dikkatle izliyor. Açıklanması beklenen büyük yolsuzluk dosyaları var. Eğer bu olmazsa gösteriler başlar. Gösterici grupları içerisindeki bazı radikal eğilimler, Kazimi hükümetinin şimdiye kadar gösterici grupların, milisler ve kontrol dışı silah meselesini düzeltmek, hizmetlerin gerilemesi ve işsizlik sorunun yanı sıra özellikle göstericilerin katillerine kısas uygulanması ve soruşturma sonuçlarının açıklanması taleplerinin en asgarisini bile yerine getirmediği görüşünde.

Irak’ın güneyindeki Vasıt vilayetinde dün protestolar çıktı. Göstericiler, vilayetin kent merkezi Kut’tan geçen ve Bağdat ile uzak güney vilayetlerini birbirine bağlayan ana yolu ulaşıma kapattı. Bağdat ve güneydeki Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye’de geçtiğimiz aylarda göstericilerin protesto meydanlarına kurduğu çadırların kaldırılmasına rağmen Vasıt’taki göstericiler çadırlarını şimdiye kadar korudu. Aktivist Teysir Hazir, “Gösteriler, valinin görevden alınması için verilen sürenin sona ermesiyle başladı. Göstericiler anayol olan En-Nesic Caddesi’ni kapattı. Taleplerimize yanıt verilmemesi halinde resmi dairelerin kapatılması ve gerginliğin tırmandırılması yönünde görüş birliği var” dedi. Aktivistlerin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda, göstericilerin kapattıkları yolda yaktığı lastiklerden dumanların yükseldiği görülüyor.

Hazir, Vasıt’taki gösterici grupların Vali ve yardımcılarının görevden alınmasında neden ısrar ettikleri sorusuna, “Gösterici grupları geçen yıl 5 göstericinin ölümünden tamamen onu (Vali’yi) sorumlu tutuyor. Gruplar, göstericilerin üzerine ateş açılması talimatını onun verdiğini düşünüyor. Çünkü o, vilayetin Güvenlik Komitesi Başkanı. Ayrıca hizmet konusunda başarısız oldu. İçişleri Bakanı Osman el-Ganimi önceki gün vilayeti ziyaret etti ve göstericilerin temsilcileriyle bir araya geldi. Temsilciler, Bakan’dan, Vali’nin görevden alınması çağrılarını -ki bu çok eski bir talepti- Başbakan’a iletmesini talep ettiler. Fakat merkezi hükümetten herhangi bir yanıt alamadık ve gösteriler ile devlet dairelerini kapatma yoluyla gerginliği tırmandırmaya karar verdik” diye yanıt verdi. Hazir, özellikle hükümetin Ekim 2019’da başlayan ve aylarca süren gösterilerde hayatını kaybeden gençlerin katillerini ortaya çıkarma konusunda gecikmesiyle birlikte önümüzdeki gün ve haftalarda yeni bir protesto dalgasının başlaması ihtimaline katıldığını söyledi.

Aktivistlerin kaçırılması meselesine gelince, Kerbela vilayetindeki sivil toplum örgütlerinin üyesi olan aktivist Raid ed-Dami, başından geçen kaçırılma olayı ve gördüğü işkenceleri anlattı. Ortadoğu’da yayın yapan ABD merkezli televizyon kanalı El Hurra’ya konuşan Dami, “Nissan marka bir hükümet aracının gelişiyle şaşırdım. Araçtan 4 silahlı kişi indi ve beni bilinmeyen bir yere götürdüler. Daha sonra terk edilmiş bir yere gittiler. Gözlerim kapalıydı. Beni sorguladıktan sonra Kerbela mezarlığına gittiler çünkü orada yayınlanan Kuran sesini duydum” ifadelerini kullandı. Kendisini kaçıranların kimliğini açıklamayan Dami, yaşadığı bu olayı DEAŞ kurbanlarının başına gelen olaylara benzetti, özellikle de kurbanın başına ateş edilmeden önce araçtan indirilirken yere atıldığı anlarla benzerlik kurduğunu söyledi.

Dami, kaçıran kişilerin sorgulama sırasında “Necef kentindeki Sadreyn Meydanı’ndaki gösterilerde öldürülenleri anma törenine katılmasına” odaklandıklarını kaydetti.

Kerbela polisine yakın bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Vilayetteki polis merkezleri son iki gün içerisinde kaçırılma olayıyla ilgili ihbar almadı. Bu nedenle olayın detaylarının kendisinden dinlemek ve kendisini kaçıranları öğrenmek için aktivist Raid ed-Dami’yi davet ettim” dedi. Necefli aktivistler, Sadr Hareketi ile bağlantılı olduğu düşünülen grupların düzenlediği saldırının birinci yıldönümünü geçen cuma günü andılar. Saldırıda hayatını kaybedenler ve yaralananlar olmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU