Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlığını giderme çabaları

Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlıkları devam ediyor

IKB’ye bağlı Süleymaniye şehrinde Kovid-19 salgını nedeniyle uzun süre kapalı kalan okulların açıldığı ilk gün bir okul bahçesinde toplanan kız öğrenciler (AFP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, yüksek petrol fiyatlarına Irak vatandaşlarının yükünü hafifletmeye katkıda bulunacak şekilde yatırım yapılmasının önemini vurguladı. Öte yandan federal hükümet ile Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) hükümeti arasında bütçe konusundaki anlaşmazlığı gidermeye yönelik çabalar devam ediyor.

Irak Başbakanı Kazimi, dün Irak Meclisi Yatırım ve Maliye Komitesi ile yaptığı toplantıda hükümetin taslağını daha önce gönderdiği mali bütçenin, Irak ekonomisinin onlarca yıldır çektiği sıkıntıların büyük bir bölümünü ele alacak olan mali ve ekonomik reformu gerçekleştirmeyi ve hayati sektörleri desteklemeyi hedeflediğini söyledi. Başbakanlık Basın Ofisi tarafından dağıtılan açıklamaya göre Kazimi, ekonomik reform sürecinde otomasyon ve dijital işlem mekanizmalarının yanı sıra Federal Hizmet Konseyi'nin rolünün de harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkenin zenginliklerinin ve gelirlerinin anayasaya uygun bir şekilde Irak'ın tüm bölgelerine eşit dağıtılmasında adalet ilkesinin benimsenmesi gerektiği konusunda uyaran Kazimi, siyasi anlaşmazlıkların vatandaşların geçim kaynakları ve sağlanan temel hizmetler üzerinde etkisinin olmaması gerektiğinin altını çizdi. Irak Başbakanı açıklamasında, “Ülke şu anda birçok zorlukla karşı karşıya. Mevcut durumu düzeltmek ve Irak ekonomisini rayına oturtmak için çok çalışıyoruz. Bu çalışmalar Irak Temsilciler Meclisi tarafından oylanan hükümet programının bir uygulaması olmasının yanı sıra hükümetin teknik raporuna da dahildir” ifadelerini kullandı. Irak Meclisi Yatırım ve Maliye Komitesi, bir ayı aşkın bir süre boyunca harcama ve gelirleri dengeleyecek çerçeveleri belirlemek amacıyla çok sayıda bakan ve üst düzey yetkilinin katıldığı yaklaşık 300 toplantı düzenledi.

Yatırım ve Maliye Komitesi tarafından dün yapılan açıklamada, ‘bütçe stratejisinin, hükümetten sadece mali bir vizyonla gelenlerin ardından, kapsamlı bir ekonomik vizyona göre yeniden yazıldığı’ belirtildi. Açıklamada ayrıca Komitenin, bazı bakanların ve çeşitli devlet kurumlarından yetkililerin katılımıyla gerçekleşen 300'den fazla toplantısının ardından harcama baskısıyla ilgili olarak yapılan bütçe ayarlamalarının bir kopyasını hükümete teslim ettiği bildirildi. Komite ayrıca, özel sektörü desteklemek için çaba sarf edildiğini, sorunlara çözümler bulmak için cesur adımlar atıldığını ve bu sektörlerde kapsamlı bir gelişme sağlamaları için sanayi, tarım ve emlak bankalarına destek verildiğini kaydetti.

IKB, federal hükümetle anlaşma yapmaya hazır

Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlıkları devam ediyor. IKB Başbakan Yardımcısı ve Bağdat’taki yetkililerle bütçe ile ilgili görüşmelerde bulunan heyetin başkanı olan Kubat Talabani, dün yaptığı açıklamada,”IKB, anlaşmanın adil ve uygulanabilir olması koşuluyla, federal hükümetle tüm yükümlülükleri yerine getirmek için bir anlaşma yapmaya hazır” ifadelerini kullandı. Talabani, “Vilayet harcamaları çıkarıldıktan sonra bölgenin federal devlet bütçesinden alacağı gerçek pay yüzde 5'i geçmez” dedi. Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) yeni bir vizyonla yeniden kurulması çağrısında bulunan Talabani, IKB’nin Türkiye ile 50 yıllık petrol satış anlaşması yaptığı iddialarını da yalanladı. Talabani, anlaşmanın, petrolün boru hatları vasıtasıyla Türkiye topraklarında ihracatı ve uluslararası pazarlara sürülmesi ile ilgili olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Talabani açıklamasında şunları söyledi:

“Bağdat ile yaklaşık bir yıldır iletişim halindeyiz. Çeşitli ve çok taraflı görüşmeler yapıyoruz. Görüşmelerimiz şimdilik siyasi bloklarla yoğun bir şekilde devam ediyor. Konu şu anda parlamentoda. Adil ve uygulanabilir bir anlaşma ile olumlu bir sonuca ulaşmayı umuyoruz. Bu denklemin kaybedeni veya kazananı olmaz.”

Seçim propagandası kapsamına giren açıklamalar yapmaktan kaçınılması ve mevcut süreçte mantıklı çözümler aranması gerektiğine işaret eden Talabani, “Bağdat ile olumlu görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler şuan Meclis Yatırım ve Maliye Komitesi ve genel olarak siyasi bloklarla devam ediyor. Uygulanabilir bir çözüm bulmaya çok yakınız. Bu da iki taraf arasında güven köprüleri kurma yolunda atılan bir adım olacak” şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Irak Meclisi'ndeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkanı Viyan Sabri, Bağdat ile Erbil arasındaki görüşmelerin, anayasa ve yürürlükteki yasalara uygun olarak petrol ve sınır geçişleri de dahil olmak üzere IKB’nin bütçe payı üzerinde nihai bir anlaşmaya varılıncaya kadar devam edeceğini teyit etti. Sabri, “Erbil’in Bağdat’a günde 250 bin varil petrol ve petrol dışı gelirlerin yarısını sağlama taahhüdüne karşın Bağdat’ın da Erbil’e yapması gereken ödemeleri yasal olarak belirlenen takvim çerçevesinde ödeme taahhüdünü destekliyoruz. Bizim pozisyonumuz bu” dedi.

Irak Meclisi'ndeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Rebwar Kerim ise IKB’nin bütçe payı konusunda, özellikle taslak bütçenin petrolün nasıl satılacağını öngören 11’inci maddesi üzerinde nihai bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Bu konuda iki ayrı görüş olduğunu söyleyen Kerim, “IKB, SOMO'ya günde 250 bin varil satmak veya 250 bin varil ithalat yapmayı düşünürken bazı Iraklı güçler, IKB’nin tüm petrol üretimini SOMO'ya devretmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bağdat'taki siyasi güçler arasında ortak bir vizyon olmadığından tartışmalar devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU