BM'den uyarı: Et tüketimi doğaya zarar veriyor, bitkisel ürünler tüketin

Yayımlanan raporda, biyolojik çeşitliliğin ve ekolojik açıdan hassas yaşam alanlarının korunması için bitkisel gıdaların tüketiminin artırılması gerektiği vurgulandı

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile düşünce kuruluşu Chatham tarafından hazırlanan rapora göre, çevre ve doğaya verilen zararın azaltılması için dünya genelinde et tüketiminin azaltılması gerekiyor.

DW Türkçe'nin haberine göre; Çarşamba günü açıklanan raporda, dünyada doğaya en çok zarar veren unsurlardan birinin et tüketimi olduğu ifade edildi.

Biyolojik çeşitliliğin ve ekolojik açıdan hassas yaşam alanlarının korunması için bitkisel gıdaların tüketiminin artırılması gerektiğinin vurgulandığı raporda, tarım alanlarının daha fazla korunması ve tarımın daha çevre dostu olması gerektiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya genelindeki et sanayinin ve tarım sektörünün doğaya en çok zarar veren unsurlar olduğu belirtilerek geçen 50 yıl içinde biyolojik çeşitliliğin ve yaşam alanlarının kaybının hiç bu kadar düşük seviyede olmadığına dikkat çekildi.

Bunun en önemli nedeninin de doğal ekolojik sistemlerin hayvanlar için otlak veya yem üretiminde kullanılması olduğu ifade edildi.

"Doğal yaşam alanları kayboluyor"

UNEP ve Chatham, doğal sistemlerin yok olması sonucu birçok memeli hayvan, kuş ve böceği yaşam alanlarını kaybettiğine de dikkat çekti.

Raporda, yem üretiminin iklim değişikliği üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu vurgulanarak, sera gazı emisyonunun yüzde 30'unun tarım kaynaklı olduğu ifade edildi. 

Bitkisel gıdalar tüketilmeli

UNEP ve Chatham raporda, et tüketiminin verdiği zararın azaltılması için bitkisel gıdalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Raporu kaleme alan bilim insanları, gıda tüketiminde değişikliğe gidilmemesinin biyolojik çeşitliliğin azalmasını hızlandıracağı uyarısı yaptı.

Raporda yeme alışkanlıklarının değiştirilmesinin olumlu yanları olduğu da belirtilerek, yabani hayvanların yaşam alanlarının korunmasının pandemi riskini azaltacağı ifade edildi.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU