İran Devrimi'nden bu yana Avrupa'da ilk kez İranlı bir diplomat bombalı saldırı planlamaktan 20 yıl hapse mahkûm edildi

Belçikalı Savcı yaptığı açıklamada "Katliama dönüşebilecek bu olayın sorumlusu İran devletidir" dedi

Fotoğraf: Reuters

Fransa'da sürgünde yaşayan İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün mitingine bombalı saldırı planı yapmakla suçlanan İranlı bir diplomat Belçika'daki mahkemede 20 yıl hapse mahkûm oldu.

Bu mahkûmiyet kararı ile 1979'daki İran devriminden beri ilk defa İranlı resmi bir yetkili Avrupa Birliği'nde (AB) terörizm suçlamasıyla yargılanmış oldu.

İran'ın Avusturya'da görevli diplomatı Asadi ile birlikte 3 kişi, İran'daki yönetime muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün önde gelenlerine yönelik terör saldırısı planlamaktan suçlu bulundu. Saldırı girişimi Alman, Fransız ve Belçikalı polisler tarafından önlenmişti.

İranlı diplomat, Anvers'te yaşayan İran kökenli bir çiftle birlikte saldırıyı planlamakla suçlanıyordu. Belçika savcılığı, Asadi'nin bomba yapımında kullanılan malzemeleri temin ettiğini savunuyordu. İranlı çiftin arabasında zaman ayarlı bomba bulunduğu ve etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asadi, Almanya'da bulunduğu sırada gözaltına alınmış ve saldırı planının yapıldığı belirtilen Belçika'ya iade edilmişti.

"Sorumlu İran Devleti'dir"

İranlı diplomat suçlamaları reddederek duruşmalara katılmadı. Asadi, avukatı aracılığıyla diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu için Belçika'da yargılanmasına karşı çıkıyordu. 

Belçikalı Savcı Georges-Henri Beauthier adliye binasının dışında basına yaptığı açıklamada, "Karar iki şeyi gösteriyor: Bir diplomatın cezai eylemleri karşısında dokunulmazlığı yoktur ve katliama dönüşebilecek bu olayın sorumlusu İran devletidir" dedi.

Yargılamada, diğer üç İranlı sanık da suç ortaklığından 15, 17 ve 18 yıl hapis cezası aldılar.

Halkın Mücahitleri'nden açıklama

Halkın Mücahitleri Örgütü de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Örgütün sözcüsü Şahin Gobadi, "İran rejiminin terörizmi bir devlet gücü olarak kullandığı ve İran rejiminin en üst düzeyde buna dahil olduğu ortaya çıktı" dedi.

Halkın Mücahitleri Örgütü

İran'da şahlık rejimini devirmek amacıyla 1965 yılında muhafazakar gençler tarafından kurulan silahlı örgüt. Öncü grubu çatışmalar veya idamlarla yok edilen örgüt, daha sonraları sosyalist bir renge büründü. Halkın Mücahitleri, kuruluşundan 10 yıl sonra marksist ideolojiye sahip olduğunu ilan etti. 1979'da devrim sürecinde etkin olan örgüt devrim sonrası Ayetullah Humeyni'nin liderliğindeki yönetimden beklediğini alamadı.

Humeyni tarafından dışlanan HMÖ, ülkede bazı terör eylemlerine girişti. İran-Irak savaşında Irak topraklarına kaçan örgüt üyeleri İran'a karşı savaştı. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan örgütün lideri Mesud Recevi'nin ortadan kaybolmasının ardından öldüğüne dair bazı söylentiler yayılsa da HMÖ, Recevi'nin öldüğünü teyit etmedi. Recevi'nin 2003 yılında kaybolmasından bu yana örgütü eşi Meryem Recevi yönetiyor. Örgüt 2001 yılından beri şiddet eylemlerini terkettiğini iddia ediyor.

 

Reuters, AA, AFP, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU