Dünya gıda fiyatları ocak ayında 6,5 yılın zirvesine çıktı

BM'den yapılan açıklamaya göre, fiyatlardaki yükselişte Çin'in artan ithalatı ve ABD azalan üretimi rol oynadı

Fotoğraf: Pixabay

Dünya gıda fiyatları ocak ayında art arda sekizinci defa artış kaydederek son 6,5 yılın zirvesine çıktı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen rapora göre; tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Aralık ayındaki 108.6 seviyesinden Ocak'ta 113.3'e çıktı.

Rapora göre; hububat, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle dünya gıda fiyatları Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

FAO küresel hububat hasadının 2020 yılında tarihi zirveye çıkacağını tahmin etti ancak hububat stoklarındaki hızlı azalmaya dikkat çekerek Çin'den gelen ithalat talebinin beklentileri aştığına işaret etti.

FAO hububat fiyatları endeksi Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 7.1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 11.2 arttı. Fiyatlardaki yükselişte Çin'in artan ithalatı ve ABD azalan üretimi rol oynadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış

Son günlerde Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki yüksek fiyatlar tartışma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üreticileri ve esnafı işaret etmiş ve fahiş fiyatlar arttığı takdirde yüksek cezaların gelebileceğini söylemişti.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatların tespiti için market ve pazarlarda denetimlere başlamış, ürünlerde haksız yüksek fiyat uygulayan işletmeler hakkında işlem başlatmıştı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF)  Başkanı Şemsi Kopuz ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarım ve gıda maliyetleri arttığını ve bu nedenle fiyatlarda düşüş beklenemeyeceğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU