Yeni Zelanda'ya külotlu çoraplarında kaktüs sokmaya çalışan kadın yakalandı

Yeni Zelanda dünyanın en katı biyogüvenlik mevzuatlarından birine sahip

Kaktüsler sıcak ve kuru çevrelerde hayatta kalabilmek için suyu muhafaza eder (Unsplash)

Yaklaşık bin kadar kaktüs ve sukulenti külotlu çoraplarında saklayarak Yeni Zelanda'ya kaçak yollardan sokmaya çalışan bir yolcu mahkum edildi.

Mart 2019'da bir arama köpeğinin nesli tükenme tehlikesi altındaki bitkilerle yakaladığı 38 yaşındaki Wendy Li, Çin'den Auckland'daki evine dönüyordu.

Sekiz tanesi nesli tükenme tehlikesi altında bulunan 947 sukulent ve kaktüsün değeri 10 bin Yeni Zelanda dolarından (yaklaşık 51 bin TL) fazlaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda Ana Sanayiler Bakanlığına (MPI) göre, Li'nin arama köpeği tarafından yakalandığında havaalanı tuvaletlerine atmaya çalıştığı bitkiler daha sonra çıkarıldı.

Li 12 ay yoğun denetime ve 100 saat toplum hizmetine mahkum edildi.

Li ayrı bir suç olarak, iPad kapaklarında gizli izinsiz 142 tohum ile 200'den fazla saksı bitkisi ve bahçe süsünü kaçak yollardan ülkeye sokmaya çalıştı.

Sert bir biyogüvenlik mevzuatına sahip olan ada ülkesi Yeni Zelanda'da diğer ülkelerdeki çoğu zararlı ve hastalık bulunmuyor.

Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'ne (FCDO) göre et ve et ürünleri, bal, meyve ve süt ürünleri dahil birçok gıdanın Yeni Zelanda'ya sokulması yasak. Bu kuralları ihlal edenlere sert cezalar veriliyor.

FCDO'nun Yeni Zelanda seyahat tavsiyesinde, "Ahşap ürünler, golf sopaları, ayakkabılar, çadırlar, balıkçılık malzemeleri ve hayvan derisinden yapılmış ürünler götürürken dikkatli olun" deniliyor. Gelen yolcu kartları tüm ayrıntıları içeriyor.

Şüphenizin olduğu durumlarda bu nesneleri bir Tarım Bakanlığı yetkilisine bildirin veya havalimanında bulunan çöp kutularından birine atın. Mevzuata uyulmaması 100 bin Yeni Zelanda dolarına (yaklaşık 516 bin TL) varan ağır para cezalarına veya hapis mahkumiyetine yol açabilir.

MPI'den Simon Anderson yaptığı açıklamada, "İster sınırdan kişisel olarak kaçak girişle olsun ister postayla ürün teslim alma şeklinde, izinsiz bitkilerin herhangi bir yöntemle ülkeye sokulmasının Yeni Zelanda'nın biyogüvenliğini riske attığını unutmamak önemli" dedi.

Yeni Zelanda Biyogüvenliği, ülkenin biyogüvenlik tehditlerinden korunması rolünü çok ciddiye alıyor. Ülkemiz, diğer ülkelerde bulunan istilacı zararlı ve hastalıklardan ari olduğu için şanslı.

Ekonomimiz ve yaşam tarzımız bu tehditleri ülkemiz dışında tutmaya bağlı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU