Bahçeli: Yeni anayasa için üzerimize düşeni yaparız

MHP lideri Devlet Bahçeli yeni anayasa yapımı sürecinde önemli olduğunu belirttiği konuları 4 madde ile sıraladı

Fotoğraf: AA

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yapılan kabine toplantısı sonrası dile getirdiği "yeni anayasa" açıklamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bahçeli açıklamasında yürürlükteki anayasanın yapılan değişikliklere rağmen statükocu vasfında bir zayıflama görülmediğini bu nedenle yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

27 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildiğini hatırlatan Bahçeli şöyle devam etti:

Elbette yeni sisteme müzahir ve müstahak bir anayasanın yazılması mecburiyet olmasının yanı sıra demokratik bir mükellefiyettir. Anayasası eski sisteme göre hazırlanmış, yönetim sistemi yeni esaslara göre reforma bağlanmış bir ülkenin siyasi ve hukuki çelişkilerden kurtulmasının başkaca bir seçeneği yoktur. Parlamenter sistemin tozu ve tortularıyla Türkiye’nin ufkunun perdelenmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni en azından zaafa uğratma riski taşımaktadır.

"Kurucu değerler ve kuruluş felsefesi" vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iyice yerleşmesi için yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten Bahçeli açıklamasında "Toplumun her kesimini kucaklayan, meşru her düşünceyi sahiplenen, kurucu değerlere yaslanan, kuruluş felsefesini benimseyen, kaldı ki yeni yönetim sisteminin temel yapı taşlarını, vazgeçilmez ilke ve esaslarını daha da geliştirmeyi önceliğine alan bir anayasa ertelenemez ihtiyaçtır. Zamanın ruhuyla çelişen ve üstelik ters düşen hukuk kuralları; sosyolojik, ekonomik, kültürel ve siyasal kazanımları sekteye uğratacak, sorunların daha da ağırlaşmasına yol açacaktır. Bu itibarla hukuk piramidinin en üstünde yer alan anayasalar engelleyici veya geciktirici değil; dinamik, dengeli, tarihsel müktesebatla çerçeveli, milli özlemleri doğru okuyan, devlet-millet arasındaki ilişkileri herkesin kendisini içinde göreceği bir toplum sözleşmesiyle yoğuran müstesna bir yaklaşımla temellenmelidir" ifadelerini kullandı.

Hedeflenen yeni anayasanın kalite ve kapsayıcılığının fazla olmaasına rağmen siyasetin ahlaki rekabetten uzaklaştığı, bölünme ve kavga üzerine bina edilirdiği koşulalrda, bunun faturasının millete çıkacakğını söyleyen Bahçeli açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

Türkiye’nin kutuplaşma virüsünden arınması, temel hak ve özgürlüklerin milli değerlerle perçinlenmesi samimi beklentimizdir. Gizli mahfillerde, tehlikeli maksatlarla, gölgeli emellerle anayasa taslağı hazırlayıp devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü siyasi amaçlarına kurban etmek isteyenlerin içine düştükleri zilletten kurtulmaları bir başka beklentimizdir. Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihindeki en önemli reformu yeni yönetim sistemi ise diğerinin yeni anayasa olması tarihe ve millete boyun borcumuz olarak değerlendirilmelidir.

Öncelikli konuları madde madde sıraladı

Bahçeli öncelikle ele alınması gerektiğini düşünüdüğü konuları 4 madde ile sıraladı.

Bahçeli'nin sıraladığı maddeler şöyle:

    Düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlam esaslara bağlanması,
    Milli birlik ve kardeşlik bağlarının sürdürülebilir ve süreklilik arz eden demokratik kriterlerle bağıtlanması,
    Devlet ve millet arasındaki karşılıklı sorumlulukların sarih bir şekilde bağdaştırılması,
    Yeni yönetim sistemiyle örtüşen devlet yapısının bağlayıcılığı ve hukuk mevzuatındaki gerekli düzenlemelerin yapılması 

 

"Birlikte yaşama kültürünü daha da pekiştirmelidir"

Yeni anayasanın özünün de önemli bir konu olduğunu ifade eden Bahçeli şöyle devam etti:

Türkiye’nin 21.yüzyılın üçüncü on yılında ve Cumhuriyet’in 100.yıldönümünün de ivmesiyle, terör, yoksulluk, yolsuzluk, hayat pahalılığı ve işsizlik musibetlerini yenmiş bir ülke olmasına destek vermeli,
Siyasal sistemimizdeki antidemokratik unsurları tasfiye ederek modern demokrasilerde olduğu gibi, fikir, inanç, teşebbüs, örgütlenme ve benzeri alanlarda temel hak ve özgürlükler güvence altına alan devlet bünyesine kavuşmayı temin etmeli,

Herkesin aynı milletin evladı olmaktan gurur duyacağı, ayrışmayı değil birleşmeyi, farklılaşmayı değil kucaklaşmayı, kutuplaşmayı değil kaynaşmayı tahkim edecek bir uzlaşmayı sağlamalı,

Millet varlığı ile etnik köken veya mezhep gibi doğal özelliklerin milli kimliğin ve bin yıllık kardeşliğin ayrılmaz bir parçası olarak görüldüğü birlikte yaşama kültürünü daha da pekiştirmelidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, üniter siyasi yapısı ile dilinin Türkçe olduğu ilkesinin farklı yorumlara açık olmadığını ve böyle kalması gerektiğini kaydeden Bahçeli açıklamasına "Türkiye Cumhuriyeti tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil esasına dayalı milli ve üniter bir devlettir. Yeni anayasa, bu vesileyle tekrarladığımız milli ve tarihsel haklarımızı muhafaza etmelidir" ifadeleriyle devam etti.

Muhalefete "Boğaziçi eylemlerine destek " tepkisi

MHP lideri Bahçeli Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden protestolara muhalefetin desteğine de tepki gösterdi.

Bahçeli şunları kaydetti:

PKK’yla anayasa hazırlık masası kuranların savruldukları yanlış yoldan dönmeleri millete ve demokrasiye sadakatin gereği, yeni anayasa yazımı konusunda irade beyanları ise samimiyetlerin testidir.

Nitekim “Aşağıya bakmayacağız” diyerek eylem yapan marjinal gruplara destek veren siyasi partilerin, Türk milletinin yükseklere odaklanmış bakışlarını özümsemeleri, buna riayet ve refakat edecek hamiyeti sergilemeleri kendileri adına da hayırlı bir adım olacaktır. 

"Üzerimize düşeni yaparız"

Milliyetçi Hareket Partisi'nin Cumhur İttifakı'nın bileşeni olarak yeni anayasa yazımında üstüne düşen demokratik görevleri çekinmeden yerine getireceğini belirten Bahçeli, "Cumhur İttifakı’nda anlayış ve hedef birliği vardır, Allah’ın izniyle gereği de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

 

 

Indepedent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU