Kolombiya'da 11 yaşındaki iklim eylemcisi ölümle tehdit edildi

Devlet Başkanı Ivan Duque, hükümetin, Francisco Vera'yı tehdit eden Twitter mesajının arkasındaki "haydutları" bulacağına dair söz verdi

Francisco Vera

Kolombiyalı 11 yaşındaki çevre eylemcisi Francisco Vera ölümle tehdit edildi.

Küçük çocuk, Kovid pandemisi sırasında eğitime evden devam eden öğrencilere daha iyi internet bağlantısı sağlanması için hükümete çağrıda bulunan bir video paylaşmasının ardından ocak ayı ortalarında Twitter'daki anonim bir hesaptan ürkütücü bir mesaj aldı.

Ölüm tehdidi haberi, bu tür sözlü saldırıların yaygın olduğu ve ciddiye alındığı Kolombiya'da öfkeye yol açtı.

Kolombiyalı yetkililer çocuğa yönelik ölüm tehdidini araştırdıklarını söyledi. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque kısa süre önce katıldığı bir televizyon yayınında, hükümetinin, Twitter mesajının ardındaki "haydutları" bulacağına dair söz verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg'le benzerlik kuran Francisco, yaklaşık iki yıl önce okuldan 6 arkadaşıyla bir araya gelerek, büyükannesinin gözetiminde gerçekleştirdiği eylemde iklim değişikliğiyle ilgili karton dövizler taşıyıp sloganlar atarak memleketi Villeta'daki bir parka yürümüştü.

Francisco'nun dahil olduğu Guardians for Life (Yaşamın Muhafızları) grubunun şu an Kolombiya genelinde en az 11 şubesi ve 200'den fazla üyesi bulunuyor.

Söz konusu grup 2020'de yüzlerce ağaç dikmiş ve Kolombiya yönetimine tek kullanımlık plastikleri yasaklaması için dilekçe vermişti. Francisco geçen yıl ayrıca ülkesinin kongresinde bir konuşma yapmıştı. 11 yaşındaki çocuk, Thunberg'in Gelecek için Cuma Günleri adlı grev hareketinde de yer alıyor.

16 Ocak'ta gönderilen küfürlü Twitter mesajını ilk fark eden kişi, Francisco'nun annesi Ana Maria Manzanare olmuştu. Manzanare, Kolombiya gazetesi El Tiempo'ya şunları söyledi:

Francisco'nun bütün ağlarını kontrol ettiğim için o mesajı fark eden ben oldum. Hayatı ve çevreyi savunan aktivizminden ötürü zaten birçok alaya, eleştiriye ve hakarete maruz kalmıştı ancak daha önce hiç ölümle tehdit edilmemişti.

Twitter tehditkar hesabı askıya alırken, Francisco ise Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin elden teslim ettiği bir mektup dahil olmak üzere yüzlerce destek mesajı aldı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in imzasını taşıyan mektupta, Francisco çalışmalarından ötürü tebrik edilirken, dünyanın onun "gezegeni koruma tutkusunu" taşıyan daha fazla gence ihtiyacı olduğu belirtildi.

Francisco, BBC'ye verdiği röportajda, aktivizminin doğa ve hayvan sevgisinden kaynaklandığını söyledi. Kolombiyalı çocuk, 6 yaşındayken ailesiyle boğa güreşine karşı düzenlenen protestolara gitmeye başlamıştı.
 


Öğrenci, BBC'ye verdiği röportajda şöyle konuştu:

Eleştiri hayatın parçasıdır. Yapıcı ve saygılı olduğu sürece eleştirileri memnuniyetle karşılıyorum.

Ama hakaret ve tehditlere elbette ki yer yok.

Kolombiya'da bu tür tehditler ağırlık kazanıyor. Uluslararası insan hakları grubu Global Witness'a göre 2019'da 64 çevrecinin öldürüldüğü ülke, çevre aktivistleri için en tehlikeli ülke olarak nitelendirilmişti.

Onlarca yıl süren gerilla savaşlarının yanı sıra uyuşturucu çetelerinin ve paramiliter grupların karıştığı çatışmalardan sonra ülke barışı sağlamak için mücadele veriyor.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU