Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyen ve öğrencilerden ortak eylem: Gözaltındaki öğrenciler serbest bırakılsın

Akademisyenler ve öğrencilerin ortak eyleminde "arkadaşlarıma dokunma" ve "öğrencime dokunma" sloganları atıldı

Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçim yapılmadan Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasını protesto eden akademisyenler ve öğrencilerin protestoları bugün de devam etti.

Güney Kampüs'e polis müdahalesiyle 159 öğrencinin gözaltına alınmasının ardından akademisyen ve öğrenciler birlikte yaptıkları eylemde gözaltındakilerin serbest bırakılmasını talep etti. Eylemde akademisyenler "öğrencime dokunma" ve "öğrencilerimiz serbest bırakılsın" sloganlarıya taleplerini yinledi.

Akademisyenler ayrıca rektörlük binası önüne giderek "Melih Bulu'yu istifa" sloganlarıyla istifa taleplerini yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinden destek

Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri de bir bildiri yayınlayarak Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protesto eylemlerine destek verdi.

Dışardan rektör atanmasının üniversiteleri bir emir komuta zinciri halkası haline getirme çabasının parçası olduğunu düşündüklerini belirten akademisyenler  rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ettiklerini açıkladı.

Galatasaray Üniversitesi akademsiyenlerinin bildiri metninde şu ifadeler yer aldı:

Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanmasına karşı gelişen ve demokratik özerk üniversite taleplerini yükselten harekete yönelik saldırıyı ülkemizin geleceğine yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Bunun uzunca süredir üniversiteleri bir emir komuta zinciri halkası haline getirme çabasının parçası olduğunu düşünüyoruz.

Bir üniversiteyi üniversite yapan, ne öğretim üyesi sayısı, ne öğrenci sayısı, ne de başka bir nicel kriterdir. Bugün dünyanın en saygın üniversitelerinin ortak özelliği özerk bir işleyişe sahip olmaları ve akademik özgürlüğe sınır koymamalarıdır. Bu atamaya karşı Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin, akademisyeniyle, öğrencisiyle, mezunuyla, idari personeliyle sergilediği kolektif direniş üniversite idealini ve demokrasiyi savunmak içindir.

Bilimsel özgürlük için şart olan özerk üniversite mücadelelerinde; öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız. Gözaltındaki ve tutuklanmış öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, üniversitelere dönük polis müdahalesinin sonlandırılmasını ve rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz.

"Öğrencilerin şeytanlaştırılmasını doğru bulmuyoruz"

Bir grup Boğaziçili öğrenci de çektikleri bir video ile Kabe göreselinin bir afişte kullanılmasını doğru bulmadıklarını fakat gözaltı ve tutuklanmalara da karşı olduklarını duyurdu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU