Türkiye Libya’daki çatışmaların sona ermesini desteklediğini duyurdu

Türkiye, 27 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da imzalanan mutabakat muhtırası kapsamında UMH hükümetini silah ve askeri eğitim vererek destekliyor

UMH’ye bağlı Trablus’taki silahlı unsurlar. (AFP)

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Libya’daki çatışma döneminin kapanmasını ve mümkün olan en kısa süre içerisinde bir geçiş hükümeti kurulmasını umduğuna dair açıklama yaptı. Bununla birlikte haberler, Ankara’nın, Uluslararası Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçleri Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) karşı desteğinin devam ettiğini kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ülkesinin “en kısa sürede Libya’daki çatışmalar döneminin geride kalıp yeni bir yönetim modeli ve geçiş hükümeti kurulmasını” umduğunu dile getirdi. Dün Türkiye merkezli bazı kuruluşlar tarafından düzenlenen “Türk Dış Politikasının İlkeleri ve Öncelikleri” konulu çevrimiçi bir etkinlik sırasında konuşma yapan Kalın “Libya'daki siyasi müzakere sürecini desteklemeye devam ediyoruz. Libyalıların öncülüğünde buradaki siyasi sürecin ilerletilmesi için her türlü katkıyı vermeye devam ediyoruz” dedi.

Kalın açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Umuyoruz ki en kısa sürede Libya'da yeni yönetim modeli ve geçiş hükümeti kurulacak ve çatışmalar dönemi artık tamamen geride kalacaktır. Libya, çok büyük imkanları, kabiliyetleri olan, yetişmiş insan gücü olan bir ülkedir. Doğru kullanıldığı zaman hem Libya'nın ekonomik olarak kalkınması hem güvenliğinin sağlanması hem de Kuzey Afrika'da etkili güçlü ülke haline gelmesi içten bile olmayacaktır”

Birleşmiş Milletler (BM) iki gün önce yaptığı bir açıklamada kendi himayesinde yapılan Libya barış görüşmelerine katılan isimlerin, bu yılın sonunda yapılması planlanan genel seçimlere hazırlanma görevini devralacak geçiş hükümetine başkanlık etmek isteyen adaylardan oluşan bir listeyi onayladığını duyurdu.

Bu sırada gelen haberlere göre ülkeyi parçalayan çatışmanın sona ermesi için taraflar arasında yapılan müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye rağmen Türkiye, Suriyeli paralı askerlerden oluşan yeni bir grubu, Ankara tarafından desteklenen UMH safında savaşan milislere katmak üzere Libya’ya göndermeye hazırlanıyor.

ABD'li gazeteci Lindsey Snell geçtiğimiz günlerde, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) daha önceden yapmış olduğu bir açıklamada 24 Ocak’tan beri yürürlükte olan ateşkes anlaşmasına göre savaş sona ermiş olsa da Türkiye’nin Suriyeli paralı askerlerden, Ankara’ya en sadık Suriyeli gruplardan Sultan Murad Tugayı’ndan oluşan yeni bir grubu Libya’ya göndermeye hazırlandığını söylediğine işaret etti.

Ortadoğu bölgesindeki insani kriz ve çatışmaları haber yapan ABD’li gazeteci Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, Suriye'nin Halep kentine bağlı Havar Kilis köyündeki Sultan Murad Tugayı’ndan paralı askerlerin Libya’ya nakledilmek üzere Türkiye’ye geçmeye hazırlandıklarını gösteren bir fotoğraf yayınladı. Gazeteci ateşkes anlaşmasının tüm yabancı paralı askerlerin sınır dışı edilmesini öngördüğüne dikkat çekerek buna rağmen Türkiye’nin daha fazla asker sevk ettiğini kaydetti.

Türkiye, 27 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da imzalanan mutabakat muhtırası kapsamında UMH hükümetini silah ve askeri eğitim vererek destekliyor. Ayrıca Türkiye BM ve Avrupa tarafından gelen teyitlere göre, UMH güçlerinin saflarında paralı asker olarak çalıştırmak üzere kendisine bağlı Suriyeli gruplardan binlerce savaşçıyı Libya’ya gönderiyor.

Türkiye, Libya’daki güçlerinin kalış süresini 2 Ocak 2021 tarihinden itibaren 18 ay daha uzattı. Türkiye güçleri, halihazırda Vatiyye Hava Üssü’nü ve Mistara Deniz Üssü’nü kontrol ediyor ve UMH’ye bağlı kara ve deniz kuvvetlerini eğitiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU