Trump'ın damadı Kushner, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Kushner’la yardımcısı Avi Berkowitz'in, İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki normalleşme anlaşmalarında oynadıkları rol nedeniyle Nobel ödülü alması gerektiği belirtildi

Jared Kushner (sağda) ve Avi Berkowitz, Ortadoğu'daki normalleşme anlaşmalarında aktif rol oynamıştı (AP)

Eski Beyaz Saray Danışmanı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'la yardımcısı Avi Berkowitz, İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki normalleşme anlaşmalarındaki rolleri nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkili ödüle, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Fahri Profesör olan avukat Alan Dershowitz tarafından aday gösterildi. Dershowitz, geçen yılki ilk azil soruşturmasında Trump'ın avukatlığını üstlenmişti.

İsrail, ABD'nin arabuluculuğunda Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) imzalanan İbrahim Anlaşması'nın ardından Bahreyn, Sudan ve Fas'la da normalleşme anlaşmalarına imza atmıştı. Anlaşmalar, son 25 yılda Ortadoğu'daki en önemli diplomatik gelişmeler arasında görülüyor.

Dershowitz, Nobel komitesine yazdığı mektupta "Nobel Barış Ödülü popülerlik için değildir. Ayrıca barışın sağlanmasına yardım edenler hakkında uluslararası toplumun ne düşünebileceğine ilişkin bir değerlendirme de değildir. Bu, Alfred Nobel'in ortaya koyduğu zorlu kriterleri yerine getirenlere verilen bir ödül" ifadelerini kullandı.

Kushner de, ekimde verilecek Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmekten gurur duyduğunu açıkladı.

Donald Trump da, İsveç'te göçmen karşıtlığıyla tanınan aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi tarafından 2021 Nobel Barış Ödülü'ne üçüncü defa aday gösterilmişti.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU