Filistin'den İsrail'e Batı Şeria'yı askeri eğitim alanına dönüştürme suçlaması

Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, işgal güçlerinin barış yanlısı Filistin vatandaşlarına yönelik saldırıları kınayan bir bildiri yayımladı

Batı Şeria'daki Kefr Kaddum beldesindeki Yahudi yerleşimlerine karşı gösteri düzenleyen Filistinli protestocular / Fotoğraf: EPA

Filistin'de kanlı çatışmaların yaşandığı ve barışçıl yürüyüşlerin bastırıldığı bir cuma gününün daha ardından Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, işgal güçlerinin barış yanlısı Filistin vatandaşlarına yönelik saldırıları kınayan bir bildiri yayımladı.

Bakanlık İsrail'i Batı Şeria ve diğer Filistin bölgelerini askeri eğitim bölgesine dönüştürmekle suçladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

İsrail işgal güçleri Filistin kamplarını, kasabalarını, şehirlerini ve tüm Filistin topraklarını askeri eğitim, yük boşaltma, toprak, insan, taş ve ağaçlara kadar Filistinli olan her şeye karşı bir nefret ve ırkçılık kültürüne dönüştürdü. İsrail işgal gücü, hükümeti ve çeşitli şubeleri, savaş ve insanlığa karşı işlenen bu ihlallerden tamamen ve doğrudan sorumludur.


Bakanlık ayrıca insan hakları ilkelerinin en korkunç ihlalini içeren bu suçlara yönelik uluslararası kayıtsızlık durumundan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

Bakanlık, insan hakları ve insani yardım kuruluşlarını yetkili uluslararası mahkemelere sunmak için bu suçları belgelemeye çağırdı.

Ayrıca ilgili BM kuruluşlarını ve konseylerini, özellikle de çocuk haklarıyla ilgili kurumları, İsrailli işkencecilerin yüzüne karşı seslerini yükseltmeye ve işgal makamlarına Filistin halkına yönelik şiddet eylemlerini durdurmaları için baskı yapmak amacıyla gerekli önlemleri almaya davet etti.

Bakanlık bunun söz konusu suçların faillerine ve arkasındakilerin hesap vermesinin yanı sıra caydırıcı cezalar uygulanması gerektiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kudüs'ün İsaviyye kasabasında bir yıldan fazla süredir devam eden baskıya ve vahşete dikkati çeken Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı bölgede yaşananların sonuncusunun genç bir çocuğun uzun süre tutuklanması ve gözaltına alınması, ardından zincirlenerek darp edilmesi, hakaret edilmesi ve elektroşok silahı ile işkenceye maruz kalması olduğunu belirtti.

Bakanlık, bu olayın işgal güçlerinin işkencelerini ve Filistinli olan her şeye karşı ortaya koyduğu zulmü yansıttığını vurguladı.


Filistin'de dün işgal güçleri ve yerleşimciler ile Filistin vatandaşları arasında onlarca çatışma yaşandı.

Filistinliler, yerleşimcilerin kavşakta toplanma çağrıları üzerine Kalkiliya Nablus yolunda yerleşimci hareketin önüne bir kontrol noktası kurdu.

Filistin Halk Direniş Komiteleri Kefr Kaddum Beldesi Koordinatörü Murad Iştivi, Halk Direniş Komiteleri'nin şehirleri birbirine bağlayan yollarda toplanma çağrısı yaptığını ve Filistinlileri ve mülklerini hedef alan yerleşimcilere karşı yolu kapattığını bildirdi. Iştivi bunun üzerine işgal güçlerinin saldırdığını ve çatışmaların çıktığını aktardı.

Cuma günü Nablus'un güneyindeki el-Lubben köyünün sakinleri, bir dizi yerleşimcinin Ramallah-Nablus ana caddesinde, Han el-Lubben'e saldırma girişimiyle karşı karşıya kaldı.

İşgal askerlerinin koruması altında olan yerleşimciler ile bölge sakinleri arasında çatışma çıktı. İşgal güçlerinin ve yerleşimcilerin saldırılarına sürekli maruz kalan bölgede birkaç gün önce buldozerler bazı binaları yıktı.


Bunun yanı sıra Ramallah'ın doğusundaki Silvad kasabasında gençler ve işgal güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.

İsrail işgal güçlerinin kasabayı bastığı ve askerlerin gençlere karşı göz yaşartıcı gaz ile gerçek ve plastik mermi kullandığı belirtilen açıklamalarda herhangi bir yaralanma meydana gelmediği kaydedildi.

Kalkiliya'nın doğusundaki Kefr Kaddum köyüne haftalık barışçıl yürüyüşü bastırmak için gelen işgal güçleri ile çıkan çatışmalarda 3 genç mermilerin isabet etmesi sonucu yaralandı.

Onlarca kişi de göz yaşartıcı gazdan etkilendi. İsrailli işgal güçleri ile gençler arasında, Beytüllahim'in güneyindeki el-Hadar kasabasında da çatışmalar çıktı.

Görgü tanıkları, İsrail kuvvetlerinin özel birliklerle takviye edilerek kasabadaki el-Bulu bölgesine baskın yaptığını, araçların bölgede dolaştığını, çok sayıda dükkana baskın düzenlediğini ve arama yapıldığını, bu durumun da gençlerle çatışmalara yol açtığını bildirdi. Ancak tutuklama ya da yaralanma olmadığı bilgisi  paylaşıldı.


Kudüs'te ise İsrail polisi peş peşe beşinci hafta da cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya gelen binlerce Filistinlinin bölgeye girişini engelledi.

Yüzlerce kişi avluları ve ibadethaneleri neredeyse boş olan Mescid-i Aksa'ya gitti. İsrail polisi, Eski Şehir'in girişlerinde ibadet edenleri durdurdu ve namaz kılmak için camiye gelenleri engelledi.

İsrail güçleri buna, Kovid-19 virüsünün yayılmasını sınırlamak için hükümetin koyduğu kısıtlamaları gerekçe gösterdi. Eski Şehir'e girmesi engellenen bazı Müslümanlar cuma namazını şehir surları yakınında kıldılar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU