Reyhanlı katliamı sanığı 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

MİT operasyonuyla Suriye'den getirilen, Reyhanlı saldırısının planlayıcılarından olduğu öne sürülen Yusuf Nazik, 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Yusuf Nazik, MİT operasyonuyla Suriye'den Türkiye'ye getirilerek tutuklanmıştı /  Fotoğraf: AA

11 Mayıs 2013 tarihinde, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 28’i çocuk 52 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili dava sonuçlandı. Saldırıyı planladığı iddiasıyla aranan ve MİT tarafından Suriye’de gerçekleştirilen operasyonla yakalanıp Türkiye’ye getirilen Yusuf Nazik 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında tutuklu sanık Yusuf Nazik hazır bulundurulurken, sanıklar Aykan Hamurcu ve Hasan Kabakulak tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldılar.

53 kez ağırlaştırılmış müebbet

Sanık Hasan Kabakulak gazeteci olduğunu, Reyhanlı saldırısıyla ilgisi bulunmadığını söyledi. Diğer sanık Aykan Hamurcu da suçlamayı reddedip beraatını istedi. İddia makamı sanık Mehmet Gezer'in dosyasının ayrılmasını, Nazik’in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrıca cezalandırılmasını, Kabakulak ve Hamurcu'nun "üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım" suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Sanık Gezer'in dosyasını ayıran mahkeme, Yusuf Nazik'i, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak"tan bir kez, 5'i çocuk 52 kişiyi öldürmek suçundan da 52 kez olmak üzere toplamda 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Çocuk düşürme cezası da var

Sanık Nazik hakkında ayrıca 28'i çocuk 130 kişiyi öldürmeye teşebbüsten 3 bin 900 yıl, terör faaliyeti kapsamında izinsiz patlayıcı bulundurmaktan 16 yıl, 2 kişinin duyu organı kaybına neden olan yaralamadan 36 yıl, bir kadını çocuk düşürmesine yol açan yaralamadan 20 yıl 3 ay, 3 kişiyi yaralamadan 20 yıl 3 ay, 20 kişiye yönelik basit yaralamadan 45 yıl, mala zarar vermekten bin 206 yıl, kamu malı niteliğindeki Reyhanlı Emniyet Müdürlüğü, Belediye, PTT ve noter binalarına zarar vermekten 48 yıl ve "silahlı terör örgütü THKP/C Acilciler'e üyelik” iddiasıyla 15 yıl olmak üzere toplam 5 bin 306 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, sanıklar Kabakulak ve Hamurcu'yu "üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım" suçundan 15'er yıl hapis cezasına, "suçu ve suçluyu kayırma" suçundan ise 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Kabakulak ve Hamurcu'nun hükümle birlikte tahliyesine ise oy çokluğuyla karar verildi.

 

Independent Türkçe / AA

DAHA FAZLA HABER OKU