ABD'de çekiçle saldırı zanlısı, mağdur kadın maskesiz duruşmaya katılmayı reddedince serbest kaldı

Duruşmanın ilerlemesi teknik açıdan imkansız hale gelince dava düştü

Eyaletteki uygulama değişikliğiyle dava yeniden açıldı (Reuters)

ABD'nin Oregon eyaletinde çekiçli saldırgan, mağdur kadın koronavirüs maskesi kullanmadan duruşmada ifade vermeyi reddedince serbest bırakıldı.

5 yıl önce Heather Fawcett'e çekiçle saldıran Pedro Sanchez, 10'a iki jüri oyuyla ikinci derece saldırıdan hüküm giymişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oregon'da uzun yıllardan beri cinayet hariç ağır suçlar hakkında verilen hükümlerde 12 kişilik jüriden 10'unun oyu yeterli görülüyordu. Fakat ABD Yüksek Mahkemesi 2020 Nisan'da bu uygulamayı değiştirerek hükümlerde jürinin oybirliğinin aranması şartını getirdi. Bu gelişmeyle birlikte Sanchez hakkındaki karar da bozuldu.

Duruşmanın yeniden bu hafta düzenlenmesi planlanmıştı. Avukatları, Sanchez'in kendisini suçlayan kişiyle yüz yüze görüşme hakkı olduğunu belirtmiş, Fawcett'ın maske kullanmadan duruşmaya gelmesi talep edilmişti.

41 yaşındaki kadınsa birlikte yaşadığı ebeveynlerinin 65 yaş üstü olduğunu ve mahkemede maskesiz bulunmanın hem onlar hem de kendisi için risk teşkil edeceğini belirterek talebi reddetti.

Ağız kısmını üzeri şeffaf malzeme örtülü bir parçayla açık bırakan maske kullanma alternatifi düşünülse bile mahkeme bunun duruşma tarihine kadar temin edilemeyeceğine karar verdi.

Saldırının diğer iki şahidi de  -Fawcett'ın o dönemki sevgilisi ve onun kardeşi- vefat ettiği için duruşmanın ilerlemesi teknik açıdan imkansız hale geldi ve dava pazartesi günü düştü.

"Adaletin yerini bulması için neden kendimi tehlikeye atmam isteniyor anlayamıyorum" diyen Fawcett "Sadece korunmak amacıyla maske takmak istediğim için neden kendi adıma ifade vermekle bu adamın serbest bırakılması arasında seçim yapmak zorunda kalıyorum?" ifadelerini kullandı.

Oregon maske kullanımının zorunlu olduğu eyaletler arasında. Fakat yargıçlar "yüz yüze görüşme hakkı" gereğince maske kullanılmadan duruşmaya gelinmesi gerektiğine karar verebiliyor.


 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU