Rusya, Rejime bağlı 4. Zırhlı Tümeni ile Dera’nın batısındaki muhalifler arasında arabuluculuk yapıyor

Şam, silahlı unsurların kendisine teslim edilmesini veya İdlib kırsalına sürülmesini istedi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Maher Esed komutasındaki Dördüncü Zırhlı Tümeni’nin Dera kırsalına yaptığı askeri takviyelerden bir kare (Şarku’l Avsat)

Dera ilinin batı kırsalındaki çatışmalar pazar akşamı, Beşinci Kolordu’nun Rus askeri polisinin eşliğinde Dera’ya gelişinin ardından durdu. Rusya tarafından Dera Merkezi Müzakere Komitesi’ne yapılan çağrının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Maher Esad komutasındaki Dördüncü Zırhlı Tümeni’nin subaylarıyla bir toplantı yapıldı.

Bu gelişme, yerel gruplar ile Yeduda ve Muzayrib beldeleri arasındaki Dördüncü Zırhlı Tümen güçleri arasındaki gerginliğin ardından yaşandı. Dördüncü Zırhlı Tümeni güçleri, Merkezi Müzakere Komiteleri ve bölgenin önde gelen isimleri ile Dördüncü Zırhlı Tümen ve rejimin güvenlik komitesinden subaylar arasında yapılan son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yerel grupları, mevzilerini bombalamakla tehdit etmişti.

Şarku’l Avsat’a konuşan Dera Merkezi Müzakere Komitesi’ne yakın bir kaynak, Dördüncü Zırhlı Tümen subaylarının, Dera Merkezi Müzakere Komitesi’nden, Dera’da Suriye ordusuna karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla suçlanan 8 kişiyi teslim etmelerini istediğini söyledi. Kaynağın verdiği bilgilere göre söz konusu kişiler arasında muhalif kanadın iki eski lideri Muaz ez-Zubi ve Haldun ez-Zubi yer alıyor. Görüşmede bu kişilerin ya teslim olmaları ya da Tafas ilçesindeki ağır ve orta kalibre silahlarla birlikte Suriye'nin kuzeyine sürülmeleri istendi. Bu gelişmelerin ardından Dördüncü Zırhlı Tümeni, Merkezi Müzakere Komitesi, taleplerini bölgeye aktarana kadar Dera'nın batı bölgesindeki askeri operasyonlarını durdurdu. Ertesi gün bir Rus generali, Rus askeri polisi ve 2018'de bölgedeki uzlaşı anlaşması öncesinde Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren muhalif gruplardan oluşan Beşinci Kolordu eşliğinde müzakere süreci yeniden başladı. Kaynak, Merkezi Müzakere Komitesi’nin yeni seçenekler önerdiğini öne sürdü. Kaynağa göre bu seçenekler arasında bölgedeki istenen silahların teslim edilmesi ile muhaliflerin Beşinci Kolordu'ya katılması yer alıyor. Bölgedeki gerginliği sona erdirecek ve Dera’nın batısındaki bölgelerin bombalanmasını önleyecek bir anlaşmaya varılmasını hedefleyen müzakereler devam ediyor.

Dera’nın batı kırsalından özel kaynaklar, pazar sabahı Dera’nın batı kırsalındaki Yeduda ve Muzayrib beldelerine uzanan yolda meydana gelen çatışmalardan sonra Dera'nın batı kırsalında bir güvenlik gerilimi yaşandığını aktardılar. Kaynaklar, Dördüncü Zırhlı Tümen güçlerinin, Tafas ilçesinin batı eteklerinden ilerlemeye çalışmalarının ve bu esnada bir kısmı şehrin yakınına düşen havan mermileri kullanmalarının ardından batı kırsalındaki bazı bölge sakinlerinden oluşan yerel güçlerce, şehrinin batı eteklerinde daha fazla askeri takviyelerde bulunulduğunu bildirdiler. Dördüncü Zırhlı Tümen güçlerinin ilerleyişi sırasında Tafas ilçesinde hoparlörlerle, insanlara evlerinde kalmaları, gençlerin hazırlıklarını artırması, tüm günlük hareketliliğin durdurulması ve okulların kapanması çağrısı yapıldı.

Kaynaklar, Dördüncü Zırhlı Tümen saldırısı sırasında eski muhalif lider ve Merkezi Müzakere Komite üyesi Haldun ez-Zubi'nin askeri karargahının hedef alındığını ve çatışmaların Haldun ez-Zubi’ye bağlı silahlı gruplarla Dördüncü Zırhlı Tümen arasında ve bu karargâh çevresinde yaşandığını belirttiler.

Öte yandan bir Rus askeri polis devriyesi eşliğinde Busra eş-Şam'dan Dera iline doğru yola çıkan Beşinci Kolordu’nun 8’inci Tugayı’ndan güçlerin, Dördüncü Zırhlı Tümen subaylarıyla görüşmelerinin ve müzakere etmelerinin ardından Dera'nın batı kırsalındaki bölgelerdeki çatışmalar durdu.

Diğer yandan onlarca Dera el-Beled sakini, bombalanma tehdidi altındaki Tafas ilçesi ile Yeduda ve Muzayrib beldelerini destekleyen protesto gösterileri düzenlerken, batı bölgesindeki Merkezi Müzakere Komitesi, yeni askeri takviyelerin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada Dördüncü Zırhlı Tümen tarafından Tafas'ın eteklerindeki mahallelere düzenlenen saldırı kınandı. Açıklamada ayrıca ‘Haldun ve ailesine diz çöktürmek için uygulanan kibir ve aşağılama politikasına’ karşı ‘batı bölgesindeki tüm özgür gençlerin tek bir yürek olarak ayağa kalkması için genel bir seferberlik’ ilan edildi.

Bu ay Merkezi Müzakere Komiteleri ile Dördüncü Zırhlı Tümen arasında yapılan görüşmelerde, İslami eğilimli unsurların olduğu gerekçesiyle Dera'nın batı kırsalının bazı bölgelerinde askeri operasyon seçeneği önerildi. Ayrıca Tafas, Muzayrib ve Yeduda bölgelerindeki aranan kişilerin Dördüncü Zırhlı Tümen’e teslim edilmesini talep ettiler. Bu görüşmelerin ardından Dördüncü Zırhlı Tümen, Şam'dan Dera’ya, büyük bölümü Dera el-Mahatta ilçesinin kuzeybatısında konuşlandırılan yeni askeri takviyelerde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU