Tunus Özgür Anayasa Partisi hükümetten güvenoyunun geri çekilmesini istedi

Ülkede yasal olan veya sokağa çıkma yasağının ihlal edilmesiyle geceleri düzenlenen toplumsal hareketler, bir dizi siyasi partiden destek buluyor

Hişam el-Meşişi (AFP)

Tunus'ta muhalefetteki Özgür Anayasa Partisi  (ÖAP), Parlamentodaki siyasi blokları Hişam el-Meşişi hükümetinden güven oylarının geri çekilmesinin talep edildiği dilekçeyi imzalamaya çağırdı.

ÖAP Genel Başkanı Abir Musa, partisinin Meclisteki haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmada, parlamento bloklarının ve sivil güçlerin, mevcut başbakana alternatif olacak ve İslami eğilimli en-Nahda Hareketi hükümetine tabi olmayacak yeni bir başbakan seçmeye davet edildiğini belirtti.

ÖAP liderleri, mevcut hükümet sisteminin devrilmesine izin veren anayasal mekanizmaların benimsenmesini reddeden tüm parti ve bloklara karşı gösteri yapmayı ima ettiler. Hükümet sistemi, aynı şekilde gençler tarafından mevcut hükümet sisteminden kurtulmayı içeren sloganlarla karşı karşıya kaldı.

Bu çağrı, yarınki (Salı) oturumda Parlamento’ya sunulması beklenen bakanlıklardaki değişikliklere ilişkin kararları doğrudan etkileyecek ve Tunus'taki ekonomik ve sosyal krizden çıkmak için düzenlenecek ulusal diyalog oturumlarına da yansıyacak.

Tunus anayasasına göre, adaylığının aynı oylamada onaylanacak olan Başbakan'a alternatif bir adayın sunulması koşuluyla, hükümetten güven oyunun geri çekilmesi için Meclis üyelerinin (109 üye) salt çoğunluğunun onayı gerekiyor. Bunun ardından seçilen Başkan Cumhurbaşkanı tarafından yeni bir hükümet kurmakla görevlendiriliyor.

Abir Musa, milletvekillerinin en-Nahda Hareketi lideri olan Parlamento Başkanı Raşid el-Gannuşi’den güven oylarını geri çekmeleri için yeni bir dilekçe imzalamaları yönündeki talebini yineleyerek, Gannuşi’nin Parlamento’nun Başkanı olmasının ülkedeki koşulları iyileştirmek için halkın taleplerine yanıt vermenin önünde bir "engel" oluşturduğunu ifade etti. Musa, geçen yıl Ağustos ayı sonlarında da benzer bir talepte bulunmuştu. 

Abir Musa açıklamasında, son 10 yılı (Bin Ali rejimine son veren devrimden bu yana) "Kara 10 Yıl" olarak nitelendirerek, partisinin son zamanlarda Tunus'ta patlak veren protestoların zemininde, sosyal ve ekonomik taleplere destek verdiğini ifade etti. Ancak partisinin tercih ettiği yolun, herhangi bir gösteri ve protestonun rejimin devrilmesine yol açmasından uzak, anayasal mekanizmaların benimsenmesi olduğunu vurguladı.

Öte yandan, ülkede devam eden halk protestoları, yaklaşan siyasi diyalog oturumlarının gündemine ve bakanlıklardaki değişiklik planlarına gölge düşürdü. Tunus'ta sosyal ve ekonomik koşullarda bir ilerleme sağlanması beklenirken, binlerce protestocunun talepleri hala karşılanmıyor. Ülkedeki son protesto hareketlerinde tutuklananların serbest bırakılması, ölü ve yaralıların listesinin yayınlanması ve yaralıların haklarının güvence altına alınması ile ilgili taleplerin yanı sıra, iktidar sisteminin yıkılması talep edildi. Ayrıca sosyal medyada "devrim devam ediyor" başlığı altında protesto çağrıları devam ediyor.

Ülkede yasal olan veya sokağa çıkma yasağının ihlal edilmesiyle geceleri düzenlenen toplumsal hareketler, bir dizi siyasi partiden destek buluyor. Tunus’taki sol partiler yaptıkları açıklamalarda bu protestolara verdikleri desteği bildirdiler. Bu partiler arasında  İlerici Mücadele Partisi, İşçi Partisi, Tunus Halkın Akımı Partisi, Modern Demokratik Kutup ve Tunus Komünist Partisi, Gençlik Güçleri Birliği ve Baasçı Hareket Partisi yer aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU