Filistin'den Biden'a yerleşimcilerin saldırılarını kınama çağrısı

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, yerleşimcilerin İsrail yetkililerinden resmi destek almadan kargaşa çıkaramayacağını vurguladı

Dün Nablus yakınlarında Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında çatışmalar patlak verdi / Fotoğraf: EPA

Radikal yerleşimcilerin dün ve perşembe günü Batı Şeria ile Filistin'in bazı bölgelerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda yaralanma meydana geldi.

Nitekim bir grup yerleşimcinin Ramallah'ın kuzeydoğusundaki Burka köyü girişi yakınlarında, babasının aracına saldırdığı 3 yaşındaki Cad Ala Savafta yüzünden yaralandı.

Görgü tanıkları söz konusu saldırıların el-Halil, Nablus ve el-Bire eteklerindeki mahalleler de dahil olmak üzere birçok bölgeye baskınlar düzenleyen yerleşimci gruplar tarafından gerçekleştirildiğini aktardılar.

İsrail güçleri tarafından korunma altına alınan ve sopa, taş, hatta ateşli silahlar kullanan yerleşimciler ile bölge sakinleri arasında  çatışmalar yaşandı.

Yerleşimcilerin terörist eylemlerini kınayan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye dün yaptığı açıklamada, yerleşimcilerin İsrail yetkililerinden resmi destek almadan kargaşa çıkaramayacağını vurguladı.

Yeni ABD yönetimini işgal askerlerinin gözü önünde gerçekleşen bu saldırıları kınamaya ve durdurmak için derhal çalışmaya başlamaya çağıran Iştiyye, yerleşimciliği kınayan ve iki devletli çözümü baltalaması dolayısıyla bunun durdurulmasını talep eden 2334 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) kararının uygulanması yönünde çalışılması talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nitekim yerleşimciler; el-Havavir bölgesindeki Karmei Tzur yerleşimi girişi yakınlarında ve El-Halil'in kuzeyindeki Etzion Kavşağı'nda, aynı zamanda Beit Hagai yerleşimi ve güneydeki Karmiel yerleşimi yakınlarında saldırılarda bulundular.

Bazı arabalara ve el-Halil'in güneyindeki Yatta'nın doğusundaki evlere saldırdılar. Bununla birlikte Ramallah-Nablus ana yolundaki el-Han'a baskın düzenleme girişiminde bulunan yerleşimciler, yedi kişilik bir aileyi Masafer Yatta'daki Susya köyündeki evlerinden silah zoruyla çıkarmaya çalıştılar.

İsrail işgali ve yerleşimciliğe karşı dün düzenlenen barışçıl Filistin yürüyüşünden ve eylemlerinden bazıları baskılara maruz kaldı. Filistinli vatandaşlar, Salfit'in kuzeybatısındaki er-Ras bölgesinde İsrail tarafından el koyulma tehdidi altındaki topraklarda, Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi, Filistin Kurtuluş Örgütü, halk direniş komiteleri, Salfit Belediyesi ve il kurumları davetiyle Cuma Namazı kıldılar.

Yüzlerce Filistinli, işgalci İsrail yetkililerinin Masafer Yatta'daki bir okulun ve caminin kaldırılması kararına karşı çıkıldığı protestolara katıldı. Filistin bayrakları kaldırarak İsrail'in tehcir politikasını kınayan sloganlar atan protestocular uluslararası ve insani yardım kurumlarını sorumluluklarını yerine getirmeye ve Filistinlilere uluslararası koruma sağlamak için çalışmaya çağırdı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından dün yapılan açıklamada "İsrailli yetkililer, geçtiğimiz iki hafta içerisinde, inşaat izinleri olmadığı bahanesiyle C Bölgesi'nde Filistinlilere ait 24 yapıyı yerle bir ettiler veya buralara el koydular" ifadeleri kullanıldı..

Bu durumun 34'ü yerinden edilen 70 kişiyi doğrudan etkilediğine dikkat çeken OCHA'nın açıklamasında ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

İsrailli yetkililer, Filistinlilere ait yaklaşık bin 370 ağacı, Batı Şeria'da dikildikleri toprakları devlet arazisi ilan etme bahanesiyle kestiler.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU