Yargıtay Üyesi İrfan Fidan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi

Fidan, 27 Kasım’da Yargıtay üyeliğine seçilmiş, iki ay sonra yapılan Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminde en çok oyu almıştı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayınlandı.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca gösterilen üç aday arasından Yargıtay Üyesi İrfan Fidan seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne üye seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Fidan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146 ve 147'nci maddeleri ile Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 6, 7 ve 10'uncu maddeleri gereğince Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca gösterilen üç aday arasından seçildi. 

Daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunan Fidan, Hakimler ve Savcılar (HSK) Genel Kurulunca 27 Kasım 2020'de Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi olan Burhan Üstün’ün 10 Ocak 2021’de emekli olması dolayısıyla yerine gelecek isim için Yargıtay Genel Kurulu’nda 17 Aralık’ta yapılan seçimde Fidan 107, Nevzat Özsoy 65, Mustafa Erol 52 alarak Erdoğan'ın seçmesi için Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek isimler olmuştu.

Kılıçdaroğlu tepki göstermişti

Atamasından iki ay sonra yapılan bu seçimde Fidan’ın en yüksek oyu almasıtepki çekmiş. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları söylemişti:

İrfan Fidan vakasına gelmek istiyorum. Yargıtay üyesi. Yargıtay kanunun 25. Maddesi diyor ki, kendilerine önerecek dosyaları gerektiği zamanda inceleyecek ve kararları yazacaklar. Üyesi bulundukları kurumlarda görüşmelere katılmak, dairenin işleyişini sağlama konusunda başkana yardım etmek. Bu üç maddenin dahi tamamını yerine getirmiş, atandım daha ayakkabısının tozunu silemedim. 107 üyenin oyunu aldı. Arkasında kirli ilişkiler var ama 107 üyenin oyunu alıyorlar. Saray’dan alınan talimatlarla. Değerli arkadaşlar şu soruyu sormak lazım, daha dün geldi. Anayasa Mahkemesi üyeliğine liyakatin yetiyor mu? Tam bir utanç tablosu.

Yargıtay’ın birisi çıkıp da ya burada bir haksızlık var diyemiyor. Nasıl oluyor da geliyor daha koltuğu ısınmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösteriliyor? Normalde 2 Aralık’ta yapılması gereken seçimleri korona nedeniyle ertelediler. Şu anda korona yok mu? Adaleti dağıtması gereken kurumun adaletsizliği dağıtması gibi bir şey olabilir mi? 100 yıllık tarihi olan bir mahkeme. Anayasa Mahkemesi’ne bir kişinin talimatı ile yön vermek için eğilip bir mahkeme tablosunu dünyaya sergileyemezsiniz. Yargıtay bir de kendi internet sitesinde misyonunu belirlemiş.  Bilgi hırsızlığı yapan bir insanın Anayasa Mahkemesi’nde ne işi var. Anayasa Mahkemesi gibi Yargıtay gibi bir yere üye atıyorsanız, atadığınız kişinin hukuku yüceltmesi lazım.  

Danıştay’a 4 üye atandı

Danıştay'da boşalan 4 üyeliğe birine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olmak üzere 4 yeni üye seçildi. Cumhurbaşkanı'nın Danıştay'a seçtiği Hümeyra Ergin Ercan ile HSK'nın seçtiği Mustafa Nafiz Acar, Yüksel Navdar ve Fatih Zencirci ile ilgili kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Adalet Bakan Yardımcılığına ise Ceza İşleri Genel Müdürü Yakup Moğul getirildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU