Somalı madenciler tazminat mücadelesini kazandı: Direnmeden hak kazanılmayacağını bir kez daha gördük

"Tazminat" mücadelesini kazanan 3 bin 700 madenciden 2 bin 395’ninin hesaplarına hakları yatarken, geriye kalan madencilerin tazminatlarının yeniden hesaplanıp gelecek hafta içinde ödenmesi bekleniyor

Fotoğraf: Bağımsız Maden İş

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Geventepe, Atabacası ve Işıklar maden ocaklarından çıkartılan işçiler, uzun süredir verdikleri mücadele sonrası tazminatlarını almayı başardı

Tükenmez Haber'den Berfin Adıcan'ın haberine göre, tazminatlar için 28 Temmuz tarihinde TBMM’den torba yasa çıkmasını ardından 2020 Aralık ayı içinde tazminat ödemeleri listesi yayınlandı.

Aradan geçen bir ayın ardından tespit edilen 3 bin 700 madenciden 2 bin 395’ninin hesaplarına tazminatları yatarken, geriye kalan madencilerin tazminatlarının ise yeniden hesaplanıp önümüzdeki hafta içerisinde ödenmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ödemeler işçilerin tamamını kapsamıyor"

Tazminat ödemelerinin mağdur madencilerin hepsini kapsamadığını dile getiren Bağımsız Maden İş Sendikası Avukatı Mürsel Ünder, halen bir kısım madencinin tazminatlarının itirazlar üzerine yeniden hesaplanmasının devam ettiğini söyledi.

Süreç hakkında bilgi veren Ünder, TKİ’nin yayınladığı listedeki ödemelerde bir takım eksiklikler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Şu anda 2 bin 395 mağdur madencimizin hesaplarına tazminatlarının yattığını öğrendik. Ancak mağdurların tamamını kapsayan bir ödeme listesi değil. Çeşitli eksiklikler vardı. O eksikliklerin giderilmesi ile ilgili mağdur madencilerin itirazları oldu. Daha önceki listede faciaya sebep olanların ve şu anda cezaevinde olan kişilerin ödeme listesinde yer alması en önemli problemdi. Bu problem hala giderilmedi. Bir de işverenin bildirdiği SGK kodlarına göre ödemeler yapılıyor. İşveren bazı mağdur madencilerin kıdem tazminatı almamaları için SGK kodu bildirmiş. Bizim yaptığımız hesaplamalar ve faizler var. Ancak TKİ tarafından yapılan açıklamalarda ve yapılan hesaplamalarda farklılıklar gördük. Buna madencilerin itirazları oldu. Şu anda tazminatlarını alamayan ve itiraz eden mağdur madencilerimizin tekrar düzenlemelerinin yapıldığı ifade ediliyor.

"Diğer mağduriyetler de giderilmeli"

Tazminatların madencilerin hesaplarına yatmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Ünder, “Uzun ve zorlu bir mücadelenin somut bir meyvesi olması açısından çok önemli. Bu konuda mutluyuz. Diğer mağduriyetlerini de giderilmesi gerekiyor” dedi.

"Direnmeden kazanılmıyor"

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ise, 6 yıldır verdikleri haklı mücadelenin sonucu almaktan gurur duyduklarını ifade ederek, tazminatların ödenmesinin işçi sınıfı için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Çetin, “Bizim için büyük bir zafer. 4 bine yakın bir insanın 6 yıldır ödenmeyen bir tazminatın bir direnişle kazanılması Türkiye tarihinde örnek olabilecek bir olay. Direnmeden hak kazanılmayacağını bir kez daha görmüş olduk” dedi.

Uyar Madencilik mağdurları beklemede

Çetin, Uyar Madencilik’teki tazminat mağdur 880 kişinin tazminatlarının ne zaman ödeneceği konusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:

Uyar Madencilik mağdurları ile ilgili geçtiğimiz hafta içinde İçişleri Bakanı Süleyman soylu ile Ankara’da bir görüşme yapmıştık. Önümüzdeki günlerde ilgili bakanlıklarla ödeme planı konusunda bir görüşme yapacaklarını bize ifade ettiler. Bize kesin olarak söyledikleri 880 mağdur kişiyi belirledikleri ve her koşulda madencilerin tazminatlarının ödeneceği. Bunun garantisini verdiler. Ödeme yöntemi ile ilgili kendi içlerinde bir planlama ve organizasyon yapacaklarını ifade ettiler. Ödeme planları oluşturduğu zaman bize nasıl ve ne şekilde ödemenin yapılacağını bildirecekler. Şimdi bunu bekliyoruz.

 

Tükenmez Haber, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU