Berat Albayrak: Dövizin vatandaşı etkileyeceği süreç eskiye göre daha az

CNN Türk'e konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, döviz kurlarının Türkiye'deki vatandaşları olumsuz etkileyecek sürecin azaldığını, enflasyonun da üç beş ay içerisinde keskin şekilde düşeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu" programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerini yineleme kararı sonrası 6,24'e kadar çıkan, sonrasında 6 liranın altına inen Dolar/TL kuru hakkında yorum yapan Albayrak, "Döviz kurlarının Türkiye’deki vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek süreç eskiye göre daha az" dedi ve ekledi: 

"Yerleşik vatandaşların borçlarının toplam gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 14 seviyelerinde, en düşük ülkelerden biri. Toplumumuz bir bilinç oluşturdu. Bu eğitim düzeyine kavuştuğundan daha az riskli. Toplumda ve kurumlarda böyle etkisi var. Döviz ne oldu, dolar ne oldu? Önümüzdeki dönemde çok daha yoğun TL merkezli bir süreç hedefliyoruz. Dalgalanmalar tabii ki etkiliyor. İthalat firmalarımızın özellikle etkilendiği söylenebilir. Bu firmalarımızı olumsuz etkilediğinin farkındayız. 8-10 ayda en yoğun mücadele ortaya koyduğumuz süre."

“Enflasyon üç beş ayda çok sert düşecek"

Cari açığın sıfırlanmaya başladığını belirten Bakan Albayrak, enflasyona ilişkin keskin düşüşlerin yaşanacağını söyledi: 

"Cari açık geçen sene neredeyse 60 milyara dayanmıştı. Bu ay sonu itibariyle cari dengede neredeyse sıfıra doğru gidiyoruz. Bunu yaparken herkes farklı yorumlar yapıyor. Türkiye bu toparlanma dönemini nasıl yürütüyor. İhracatın kademeli artmaya devam edip, ihracat odaklı olmayan ithalatta köpüğün alınıp dengeli şekilde yüzde 5 daralmadan köpüğün gittiğini görüyoruz. İhracatın ithalat karşılama oranı yüzde 60’dan yüzde 86’lara çıktı. Ekonomi istihdamı noktasında şubat ayında adımlar atıldı."

Önümüzdeki üç beş ayda enflasyon çok sert şekilde aşağıya düşmeye devam edecek. Geçtiğimiz 4 ay zor bir 4 aydı, önümüzdeki dönemde enflasyonda ciddi kırılmalar olacak. Pozitif bir döneme giriyoruz. Ama içeride, dışarıda, sosyal medyada farklı medyada toplumsal birlik beraberliğe yönelik bir operasyon umudu kırmaya yönelik bir bombardıman var. Ben altını çiziyorum kese kağıdına vergi ona vergi buna vergi, bakanımız hemen yalanladı. Negatif bir bilgilendirme bombardımanı var. Mesainizin 24 saati bunların ortaya koyduğu bu algıyı silmeye yönelik olur.

"Yerel seçimin normal şartlar altında yatırımcıya etkisi yok"

"Gerçekçi olmak gerekirse, belirsizlik algı vs. bitmesi söyleniyordu, seçimsiz bir döneme girdiğimiz için normal şartlarda böyle olduğunu düşünüyorum. Bir yerel seçim normal şartlar altında etkisi yok, yatırımcılar açısından da bir etkisi yok. Ama 6 yılda farklı testlere tabii tutan kesim için ama etkisi vardır. Dövizde gördük, medya tarafında da gördük. Koordineli hareketi görünce tabii toplumumuzda görüyor.

Bir ülke ekonomisine yönelik kötü niyetli çalışmalar yaparsınız, ekonomisi etkilenir ama biz son 8 ayda çok önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Türkiye çok daha kırılganlıklarını azaltmış bir şekilde devam ediyor. Swap piyasası, farklı paydaşların adımları yönetilebilir kontrollü bir noktaya doğru gidiyoruz. Türkiye dengelenme çok güzel bir noktaya gelecek. Önümüzdeki dönem çok daha pozitif sürece giriyoruz. Turizmde, tarımda, cari açık değil, fazla noktasına gittiğimiz… Türkiye birçok anlamda sınandı, test edildi. Devam ediyor. Biz her sınanmadan çok daha iyi bir şekilde çıkıyoruz. Türkiye ve kurumları her şeyin farkında."

"İstihdam artışı 520 bini geçmiş durumda"

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ancak tünelin ucundaki ışığın büyümeye başladığını belirtti:

"Türkiye 2019'un sonuna kadar, başta enflasyon ve istihdam olmak üzere çok daha dengeli ve iyi bir noktaya ulaşmış olacak. Ocak ve Şubat'taki dönemi geride bırakıp istihdamın daha da artacağı döneme giriyoruz. Sadece mart ve nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'na giriş noktasında istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda..."

"Temmuz ayında Trump Türkiye'ye gelebilir"

Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump'la görüşen Berat Albayrak, görüşmenin şahsına yönelik olmadığını ifade ederek "Sorunlar yumağı var ama pozitif adımlar atmaya yönelik bir irade var" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı, Trump'ın temmuz ayında Türkiye'ye gelebileceğini açıkladı: 

"Amerika’da Sayın Trump görüşmesi şahsımıza yönelik bir şey değil, çok ben merkeziyetçilik olur. Benim üzerime alınmadığım, Sayın Trump’ın hem ülkemize hem de Cumhurbaşkanımıza duyduğu sıcak duygular noktasında bize yönelik bir yaklaşımdı. Hem ülkemiz hem de Cumhurbaşkanımız açısından çok pozitif bir görüşme oldu. Birçok konuda farkında olduğuna vakıf olduk. Bir önceki başkanla oluşan büyüyen sıkıntılardan mustarip olduğunu duyduk. İyi niyetli bir yaklaşımdı. Sorunlar yumağı var ama pozitif adımlar atmaya yönelik bir irade var. Çok önemli müzakereler ortaya koyduk. Gerek e-mail, gerek heyetler arası, gerek telefonla görüşmelerimiz devam ediyor. Amerika’nın da cari sorunları var, Türkiye’nin de öyle iki taraf da pozitif adımlar sergiledi. Resme genel baktığımızda ülkemize ve cumhurbaşkanımıza karşı derin sevgi ve muhabbetin sergilendiği, için memnun oldum. Cumhurbaşkanımıza ilettim.

Telefon görüşmesinde sıcak bir şekilde Avrupa turunun peşine ekleyebiliriz diye düşündük ama kısa olur dedik, Temmuz ayı görüşüldü. Tarih konusunda görüşmeler devam ediyor. Temmuz'da gerçekleşme ihtimali yüksek. Türkiye’ye geleceğini ifade ediyordu, ancak şu an tarih konuşuluyor."

"Akdeniz kimsenin gölü değil"

Konuşmasında Akdeniz'deki gerginliğe de değinen Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

"Akdeniz, kimsenin babasının gölü değil. KKTC kendi karasuları var. Devlet var. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ın ortaya koyduğu güçlü bir irade var. Rum kesimi ile farklı bir noktaya gitti. 

Doğu Akdeniz’de gaz aramayın, Allah Allah… Tüm bu faktörlerin ekonomiye minimum etkisi olacak şekilde adımlar atmalıyız. Ağustostan bugüne kadar. Belediyede denir ya altyapı ve üst yapı vardır. Bahçeleri herkes görür, ancak kanalizasyonun maliyeti çok daha büyüktür, önemi büyüktür. Son 8-10 ayda çok önemli altyapı düzenlemeleri adımları attık. Dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attık. Türkiye ekonomisi emin adımlarla ilerliyor."

Türkiye'nin çözüm odaklı siyasete devam edeceğini belirten Albayrak, "Toplum dışarıdan gelen saldırıların farkında" ifadesini kullandı. 2020-2021 daha iyi olacak diyen Albayrak, Türkiye'nin güçlenmeye devam edeceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU