AİHM'dan Atilla Taş için "hak ihlali" kararı: Türkiye tazminat ödemeye mahkum edildi

Mahkeme, Taş'ın ifade özgürlüğün ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye'nin Taş'a yaklaşık 16 bin euro tazminat ödemesine hükmetti

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şarkıcı Atilla Taş’ın yaptığı başvuruyla ilgili karar verdi.

AİHM, Taş’ın güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

İfade Özgürlüğü Derneği hukuk ekibi tarafından yapılan başvuru sonucu mahkeme, Ankara’nın Taş’a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

Karar göre, sözleşmenin 5. maddesi olan "özgürlük ve güvenlik" hakkı ile 10. maddesi olan "ifade özgürlüğü" maddeleri ihlal edildi.

Atilla Taş ise kararın ardından yaptığı ilk yorumda, "Avrupa’da hakimler varmış!’ Keşke ülkemizde de olsaydı” ifadesini kullandı.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

AİHM’in Atilla Taş kararı, Kavala ve Demirtaş’ta olduğu gibi bir soruşturmadan bırakıyormuş gibi yapıp başka soruşturmadan tutuklamanın hukukun etrafından dolanmak olduğunu ve aynı olaylar nedeniyle iki farklı kuraldan tutuklamanın tek tutuklama sayılması gerektiğini söylüyor. Bir başka deyişle Atilla Taş kararı (para. 71-79)’da neden Kavala’nın ve Demirtaş’ın aynı olaylar ve fakat başka gerekçelerle tutuklanmasının Sözleşmenin ruhuna aykırı olduğuna da bir kez daha saptamış oluyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU