Çavuşoğlu'ndan Maas'a "Mesut Özil" göndermesi: Umarım Cumhurbaşkanımızla görüşmesine itiraz etmezsiniz Heiko?

Çavuşoğlu ve Maas'ın düzenlediklerini ortak basın toplantısında, AB-Türkiye ilişkileri, müzakereler, Doğu Akdeniz ve yaptırımlar konusu gündeme geldi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Heiko Maas Ankara'da gerçekleşen görüşme sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Türkiye ve AB ilişkilerinin değerlendirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, karşılıklı olumlu adımların gelmesiyle birlikte ilişkilerin daha pozitif bir atmosfer içinde olduğunu kaydetti.

AB müzakerelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Bugün müzakerelerle ilgili yeni fasıllar hemen açılabilir desek doğru olmaz. Ama vize serbestisi hayata geçebilir, bu bir sözdür. 18 Mart müzakeresinin 5. yılı olacak. Bunun günün sorunlarına ilişkin güncellenmesi olabilir. Terörle mücadelede, kaçak göçle mücadelede daha somut adımlar atabiliriz.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin de 25 Ocak'ta başlayacağını kaydetti.

"Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini arzu ediyorum"

Toplantıda konuşan Maas, geçen yıl Türkiye ile AB arasındaki olayların bazı izler bıraktığını vurgulayarak, "Doğu Akdeniz konusunda zor gündemlerimiz oldu. Bu tür olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu ilerlemeye eşlik etmek bizim için önemli. Dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu olması için çaba harcadık. Portekiz'in dönem başkanlığında da destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini arzu ettiğini ifade eden Maas şunları kaydetti:

Şimdi önemli olan husus ise geçtiğimiz yılın zor tartışmalarını geride bırakıp, bu senenin başında istikşafi görüşmelerin başlatılmasını yeniden istemenizden çok memnun olduk. Bu adımı herkes son derece olumlu karşıladı. Aynı zamanda Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak destekleniyor. Kolay bir yol olmayacağını biliyorum ancak her iki tarafın da bu görüşmeleri somut bir şekilde sürdürmesi olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Doğu Akdeniz konusunda olumlu bir gündem oluşturmanın önemli olacağını düşünüyoruz. Hep geriye bakıldı, artık ileri bakmalıyız. Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi kabul ederek çok önemli bir başarı sağladığını düşünüyoruz.

AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları

İki bakan toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı.

"AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım" konusuyla ilgili gelen bir soruya cevap versen Maas, "Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler konusunda, son haftalardaki gelişmelerin sürdürülmesi gerektiğini ifade ettim. Geleceğe bakmamız gerektiğini söyledim. Mülteciler, pandemi gibi birçok konuyu ele aldık. Tüm konularda yapıcı olmamamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Aynı soruya Çavuşoğlu ise şu yanıtı verdi:

Türkiye olarak gerek AB gerek Yunanistan'la başlattığımı temasları yaptırımlardan korktuğumuz için başlatmadık. Yunanistan'la görüşmeler konusunda en başından bu yana önkoşulsuz şekilde görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Yunanistan ise bazı ön koşullar koyuyordu. Önümüzdeki süreçte de bu olumlu havayı devam ettirmek istiyoruz. Ancak Yunanistan provokasyonlarına devam ediyor. Silahtan arındırılmış adaların statüsünü ihlal ediyor. NAVTEX ilan ediyor, orada hiçbir şey yapmıyor. Bunların sebebi provokasyon. Biz yaptırımdan korkacak bir ülke değiliz. AB'nin de bu arzuda olmadığını biliyoruz. İnanıyoruz ki karşılıklı olumlu adımlarla bu süreç devam eder.

Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye transferi

Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye tranfer olmasıyla ilgili gelen bir soruya ise cevap veren Maas, " Bu aşı konusundan daha da hassas bir konu. Ben biliyorum ki, Türkiye'deki insanlar çok duygusal taraftarlar. Mesut Özil gerçekten Alman futbolu ve milli takımı açısından çok büyük başarılara imza attı. Türkiye'de oynadığı zaman başarılı olmasını arzu ediyorum. İstanbul'da mutlu olmasını ümit ediyorum. Fenerbahçe formasıyla çocukluk fotoğrafları olduğunu söyledi bana Mevlüt, ona en güzel dileklerimi yolluyorum" dedi.

Çavuşoğlu ise aynı soruya, "Mesut Özil gibi dünya starının Türkiye'ye gelmesi hepimizi heyecanlandırdı. Mesut, Alman futbol takımına da büyük katkılar sağladı. Ben de doğuştan Fenerbahçeliyim. Şimdi Antalyaspor ve Alanyasporumuz var, önceliğimiz var. Ancak çocukluğumuzun takımı Fenerbahçedir. Türkiye'de önemli katkılar sağlayacaktır. Umarım yine Cumhurbaşkanımızla görüşmesine de itiraz etmezsiniz Heiko?" yanıtı verdi

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU