Hasarlı okul önce onarıldı sonra yıkıldı

Diyarbakır'da okul binası önce onarıldı, sonra yıkım kararı verildi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi'nde bulunan İnönü Ortaokulu yaklaşık 1 milyon TL harcanarak onarıldı. Onarımdan bir yıl sonra okulun yıkılması yönünde karar verildi. Okulda yıkım işleri başladı.

Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlatırken, Eğitim Sen Şube Başkanı Sadrettin Kaya, ödeneklerin kamu yararına kullanılmadığını belirterek, "Bu okulun depreme dayanıklı olmadığı yeni bilinmiyor. Buna rağmen onarımı yapıldı. 1 milyon TL çöpe gitti" ifadelerini kullandı.

12 Okul için yıkım kararı verildi

Geçtiğimiz yıl ocak ayında merkez üssü Elazığ'ın Sivrice İlçesi olan 6, 8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremde, 44 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Yaşanan felaket, Diyarbakır, Adıyaman ve Tunceli gibi illerde de hissedildi. Ancak deprem Diyarbakır'da bazı ev ve okullarda hasara neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipler kentin farklı bölgelerinde yaptıkları incelemede 12 okulda hasar tespit etti. Bu tespitin ardından kentteki 12 okulla ilgili yıkım kararı verildi. Ancak Yenişehir İlçesi'nde bulunan İnönü Ortaokulunun geçtiğimiz yıl onarıldığı ortaya çıktı. Binada geçtiğimiz hafta başlayan yıkım işleri ise sürüyor.

hasarlı bina (1).jpeg

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ödenekler kamu yararına kullanılmıyor

Okul binasının önce onarılmasına sonra yıkılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen Şube Başkanı Sadrettin Kaya Independent Türkçe'ye konuştu. Kaya, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu Diyarbakır'da da ödeneklerin kamu yarına kullanılmadığını belirterek, "Ne yazık ki bu ülkede ihaleler şeffaf yapılmıyor. Kentteki okulların yıkımı ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünden bilgi istedik ancak bilgi verilmedi. Biz tabiî ki depreme dayanıklı olmayan yapılarda öğretmen ve öğrencilerimizin kalmasını istemeyiz. Bu okulun depreme dayanıklı olmadığı yeni bilinmiyor. Buna rağmen onarımı yapıldı. Halkın parası çöpe gidiyor" şeklinde konuştu.

hasarlı bina (3).jpeg

Sadrettin Kaya / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Diyarbakır yüz yüze eğitime hazır değil

15 Şubat tarihinde yüz yüze eğitime geçileceğini ancak kentte hiçbir hazırlığın olmadığını ifade eden Kaya, "Yıkım kararı verilen 12 okuldaki öğrencilerimiz başka okullara kaydırıldı. Daha önce sınıf mevcutları 35-40 olan öğrenci sayısı kaydırılan öğrenciler ile birlikte 50-60 oldu. Salgın nedeniyle bu durum hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz açısından risk oluşturur. Bu nedenle yıkım kararı verilen okulların bir an önce eğitime hazır hale getirilmesi lazım. Ama görünen o ki bu gidişle okulların hazır hale getirilmesi birkaç yılı bulur. Pandemi bir yıldır sürüyor. Oysa 10 ayda okullar hazır hala getirilebilinirdi" dedi.

6 yıl geçti okul hala onarılmadı

Yenişehir İlçesi'nde bulunan Seyrantepe İlköğretim Okulu için de yıkım kararı verildiğini, bu okul öğrencilerinin 4 kilometre uzaktaki başka bir okula gittiğini belirten Kaya, "6-8 Ekim olaylarında büyük zarar gören Ferit Köşk İlköğretim Okulu hala yapılmadı. Ödenekler böyle çarçur edileceğine küçük paralarla prefabrik okullar yapılabilinir. Ama ne yazık ki ödenekler kamu yarına kullanılmıyor.

hasarlı bina (2).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İnceleme başlatıldı

Independent Türkçe'ye konuşan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, önce onarılan sonra yıkım kararı verilen okulla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

Yıkım nedeniyle başka okullara kaydırılan öğrencilerle ilgili planlamaların yapıldığını kaydeden yetkili, "Yüz yüze eğitime geçişle birlikte her türlü tedbir alınacak. Yine yıkım işlemlerinin hızlandırılması ve okulların yeniden yapılması için çalışmalar titizlikle takip edilecek" bilgisi verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU