ABD'den Hindistan'a "S-400" uyarısı: Türkiye'ye uygulanan yaptırımların benzerine maruz kalabilirsiniz

Washington, Yeni Delhi'ye S-400 alımından vazgeçilmemesi halinde Türkiye'ye uygulanan yaptırımların benzerine maruz kalma riski ile karşı karşıya kalınabileceği yönünde bir mesaj gönderdi

Fotoğraf: AA (arşiv)

ABD'nin, Rusya'dan S-400 savunma sistemleri almaktan vazgeçmemesi halinde Hindistan'a Türkiye'yle benzer yaptırımların uygulanabileceği belirtildi.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almak isteyen Hindistan'a, ABD'den "yaptırım" uyarısı geldi

Reuters'in ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Washington, Yeni Delhi'ye S-400 alımından vazgeçmemenin Türkiye'ye uygulanan yaptırımların benzerine maruz kalma riskini artırdığı mesajını gönderdi.

Mevcut Başkan Donald Trump yönetiminin 5.4 milyar dolarlık anlaşmanın iptali için Hindistan'a telkinlerde bulunduğunu belirten yetkililer, gelecek hafta görevi resmen devralacak seçilmiş Başkan Joe Biden döneminde Beyaz Saray'ın bu tutumunun değişmesinin muhtemel görünmediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a konuşan ABD'nin Yeni Delhi Büyükelçiliği Sözcüsü de, "Tüm müttefik ve ortaklarımızı Rusya'yla yapılan ve ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) yaptırımlarına neden olabilecek anlaşmalardan çekilmeye çağırıyoruz. CAATSA'nın istisnaları veya ülke bazlı muafiyetleri bulunmuyor" dedi.

"Hindistan her zaman bağımsız dış politika izledi"

Konuya ilişkin bir açıklama da Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava'dan geldi.

Hindistan ile ABD arasında kapsayıcı, küresel bir stratejik ortaklık bulunduğunu kaydeden Srivastava, "Bununla birlikte Hindistan'ın Rusya'yla özel ve ayrıcalıklı bir ortaklığı mevcut. Hindistan, her zaman bağımsız bir dış politika izledi. Bu durum, ulusal güvenlik çıkarlarımız için yaptığımız savunma harcamaları için de geçerli" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Hindistan, Ekim 2018'de 5 S-400 bataryasının tedarikini öngören 5.4 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Hindistan'a sevkiyatın 2021 sonuna doğru başlaması bekleniyor .
Geçen ay ABD, Rusya'dan S-400 sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye CAATSA yasası kapsamında yaptırım kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU