"15 Temmuz gazisini işten çıkarma" tartışması… AK Parti: Hem işten atıp hem de iftira atıyorlar; CHP: Bir gaziye iki yıl tuvalet temizlettiler

İBB'de AK Parti ve CHP arasında 15 Temmuz gazisini işten atma tartışması yaşanıyor. İSPARK'ta istihdam edilen Gazi Mustafa Kürşat Yıldırım’ın "işten atılma veya ayrılması" üzerinden yürüyen tartışmada karşılıklı suçlamalar söz konusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) bir süredir 15 Temmuz gazilerini işte çıkarma tartışması yaşanıyor. 

Bu tartışma önce İBB Meclisi'nde bir soru önergesiyle gündeme getirildi. Ardından konu sosyal medyanın gündemine düştü. 

Öncelikle İBB'de kaç 15 Temmuz gazisinin istihdam edildiğine ilişkin kesin ve resmi bir rakam açıklanmadı.

Ancak hem CHP hem de AK Parti meclis üyeleri 15 Temmuz gazilerinin kurumda istihdam edildiğini ve bunların farklı muamelelerle karşılaştıklarını iddia ediyorlar. 

"Gaziye iki sene tuvalet temizletildi" 

CHP'li İBB Meclis üyelerine göre AK Parti döneminde işe alınan bazı 15 Temmuz gazilerine "ayrımcılık" yapıldı. Kimileri önemli görevlere getirilirken birilerine de tuvalet temizletildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Bu konuyu gündeme getiren ise CHP'nin İBB Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı oldu. 

Twitter hesabında iki yıl boyunca tuvalet temizliği yaptırılan gazinin açıklamalarına yer veren Balyalı, "15 Temmuz Gazisi Sabahattin Çelik, AKP döneminde iki sene kendisine tuvalet temizletildiğini, CHP geldikten sonra tuvalet temizlemediğini söylüyor" ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe'ye konuşan Balyalı, 15 Temmuz Gazileri üzerinden bir tartışmanın yapıldığını doğruladı. 

Balyalı bu tartışmanın AK Parti tarafından bilinçli olarak çıkartılıp sürdürüldüğünü belirterek, "Bu AKP'nin ürettiği bir tartışmadır. Bizim gündemimizde böyle bir tartışma yoktur. Çünkü biz gaziler arasında ayrım yapmıyoruz" dedi. 

"Mustafa Kürşat Yıldırım kendi isteğiyle ayrıldı" 

İBB'de kaç 15 Temmuz Gazisi'nin istihdam edildiğine ilişkin elinde resmi bir veri bulunmadığını dile getiren Balyalı, "Bildiğim kadarıyla bir arkadaş kendi isteğiyle ayrıldı. Mustafa Kürşat Yıldırım İSPARK Genel Müdürü Danışmanı görevi teklif ediliyor. O ise ayrılmayı tercih ediyor" diye konuştu. 


Gazinin AK Parti İBB Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer'e açıklama yaptığı açıklamaların sosyal medyada paylaşıldığını, gazinin burada mobbinge uğradığı iddiasında bulunduğunu hatırlattığımız Balyalı şunları kaydetti: 

"Kimsenin baskı ve mobbing uyguladığını düşünmüyorum. Mobbing herkesin gerekçesi olmaya başladı. İşine son verilen bir gazi yoktur." 

"Hem işte atıp hem de iftira attılar, pes doğrusu!" 

AK Parti İBB Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer ise 15 Temmuz Gazisi Mustafa Kürşat Yıldırım'ın baskıya maruz kaldığı iddiasında. 

Gaziyle uzun bir görüşme yaptığını ifade eden Tuncer, "Kendi isteğiyle işten ayrılma durumu yok. Bir baskı sonucunda ayrılmak zorunda kaldı. Bana her şeyi anlattı. Bir kısmını sosyal medya hesabında paylaştım. Geri kalanı da yakında paylaşacağım" diye konuştu. 

Tuncer şu ifadeleri kullandı:

"İBB'nin mobing yaparak işten attığı 15 Temmuz Gazimiz Mustafa Kürşat Yıldırım Bey ile biraz dertleştik. Hem işten atıyorsun hem danışmanlık teklif ettik diye iftira atıyorsun! Pes artık. Pes!"

"Ya uzmanlık ya istifa" teklifi 

Tuncer'in sosyal YouTube'da paylaşacağını söylediği kaydın bir bölümünde Yıldırım, baskı sonucu işten ayrılmak durumunda kaldığını ileri sürüyor. 


Kendisine bir danışmanlık verilmediğini ifade eden Yıldırım, "Ben genel müdüre bağlı çalışan bir insanım. Organizasyon değişikliyle ilgili bir karar alındığı ve bununla ilgili bir tebligat yapılacağı söylendi bana. Genel Müdür, beni odasına davet etti ve bana ‘Ya uzmanlık kadrosunda devam et ya da istifanı ver ve ayrıl' şeklinde iki seçenek sundu" diye konuştu.

"Bana bankamatik memurluğu teklif edildi" 

"Bana içi boş, herhangi bir görev tanımı olmayan ve bankamatik memurluğu olarak ifade edilen bir uzmanlık teklifi yapıldı" diyen Yıldırım, "Ben bunu içime sindiremedim. İstanbul halkına saygımdan ötürü içime sindiremem. Çünkü İstanbul halkı kuruş, kuruş otopark parası ödüyor. Ben hak etmeden bu parayı alamam" ifadelerini kullandı. 

15 Temmuz Gazilerine baskı ve mobbig yapılıp yapılmadığına ilişkin soru sorulması üzerine Yıldırım, şu cevabı verdi: 

"Sürekli olarak işte atılacağımıza dair bir dedikodu var. Bu da ister istemez insanı yıpratıyor. Pandemiden dolayı işçi çıkartılmıyor. Bunun yerine insanlara kabul edemeyecekleri görevler teklif ediliyor. Bana yaptıkları teklife ilişkin tek bir gerekçe sunmadılar. Bunun üzerine kendilerine ‘bana bankamatik memurluğunu mu' öneriyorsunuz dedim. ‘Hayır gel bir işi bulana kadar otur" dediler."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU