Yedi yıldır yalnız: Kovid-19, Kançi'nin partner bulmasına da engel oldu

"Kançi'nin yalnız hissettiğini biliyoruz ve uygun bir partner getirmek için elimizden geleni yapıyoruz"

Dünyada 27 bin gergedan bulunduğu tahmin ediliyor (AFP)

Bangladeş'in başkenti Dakka'daki Bangladeş Ulusal Hayvanat Bahçesi'nin en ünlü üyelerinden Kançi adlı gergedan, 2014'te erkek partnerini kaybetti. O zamandan beri hayatını tek başına sürdüren Kançi'nin mutsuzluğu giderek artarken bu durum ziyaretçilerin de dikkatini çekiyor. Partner bulma girişimleriyle Kovid-19'a takıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir tonluk Kançi'ye günde 6 kilo pirinç kepeği ve bir kilo nohut verilse de hayvanat bahçesi görevlileri gergedanın zaman zaman yemek yemeyi reddettiğini söyledi. Bakıcısı Farid Mia'ya kötü davrandığını da ekledi.

Science Alert'ün aktardığına göre, Mia, Kançi'ye dair şu ifadeleri kullandı:

Ruh hali sık sık değişiyor. Bazen bana cevap vermiyor. Bunun en büyük sebebi bunca yıldır yalnız büyümesi. Ona yakında erkek partner bulacağımızı söylüyorum. Ama Kançi'i huzursuz. Bir partnere çok ihtiyacı var.

Hayvanat bahçesinin sorumlusu Abdul Latif, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada Afrika'dan erkek gergedan getirmeyi planladıklarını ancak Kovid-19 pandemisi sebebiyle bunun gerçekleşmediğini söyledi. Latif, "Kançi'nin yalnız hissettiğini biliyoruz ve uygun partner almak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

 

thebanglades.jpg
(AFP)

 

Kaavan adlı fil uluslararası manşetlerde yer edindiğinden beri Kançi dikkatleri daha fazla üzerine çekti. "Dünyanın en yalnız fili" unvanı verilen Kaavan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Marghazar Hayvanat Bahçesi'nde 2012'den beri yalnız yaşamıştı. 2020 Kasım'ının sonlarında Four Paws adlı hayvan hakları örgütü ve dünyaca ünlü şarkıcı Cher'in girişimleriyle Kamboçya'daki bir yaban hayatı koruma alanına yerleştirilmişti.

Hayvanat bahçesi görevlileri, en doğurgan dönemindeki Kançi'yi kaybetmek istemiyor. "Gergedan esaret altında 38 yıl hayatta kalabiliyor. Burada daha uzun yıllar yaşayabilir" diyen Latif, ona partner bulmanın görevleri olduğunu belirtti.

Mia, gergedanın sağlığının şu an iyi olduğunu ancak ileride neler yaşanabileceğini bilmediğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Science Alert, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU