Turizmde "Küslük krizi" iddiası…Polatoğlu: Turizm Bakanı ile TÜRSAB Başkanı arasındaki küslük yüzünden sorunlarımız çözülmüyor

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Turizm Bakanı Ersoy ile TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya arasında neredeyse iki yılına giren küslük nedeniyle birçok işlerinin hal olmadığını, bu dargınlığın sektöründeki sorunların çözümünü geciktirdiğini iddia etti

TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya (solda) ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasında küslük olduğu iddia edildi / Fotoğraf: AA

Turizm, pandemiden en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor.

Aşılama çalışmalarına karşın salgının halen sürmesi turizmde yeni sezon için de kaygıları beraberinde getiriyor.

Bu da sektörde çözüm bekleyen sorunların ağırlaşarak artmasına neden oluyor.

Tur operatörleri geçen cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya gelerek sorunlarının çözümü için destek istedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Polatoğlu: Turizm Bakanı ile TÜRSAB Başkanı küs...

Görüşmede neler konuşulduğuna dair aradığımız Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, önce turizm sektöründe uzun süredir gündemde olan bir soruna dikkati çekti.

Polatoğlu, Bakan Ersoy ile sektörün en büyük meslek kuruluşu olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya arasında yaklaşık iki yıldan beri süren bir küslük olduğunu öne sürdü.

"Turizm Bakanı ile TÜRSAB Başkanı küs" diyen Polatoğlu, sektörde faaliyet gösterenlerin bir araya gelmesi için iki sene uğraştıklarını söyledi.

Bakan Ersoy ile Bağlıkaya'nın TÜRSAB seçimlerinde kol kola olduğunu aktaran Polatoğlu, "Neden küs olduklarını bilmiyoruz ama sonradan araları bozuldu. Onların küslüğü yüzünden bizim bir sürü işimiz hal olmuyor. Çünkü öyle sorunlarımız var ki bunların yüz yüze gelerek konuşulup çözüme bağlanması lazım. Öyle yazı göndererek, basına demeç vererek olmuyor. Bakan ile başkan da dargın olunca işte o çözüm getirecek görüşmeler bir türlü gerçekleşmiyor" diye konuştu. 

cem polatoğlu.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Parayı kiraya değil, Türkiye'nin tanıtımına harcayalım"

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'nın küslük nedeniyle devreye girmemesinden ötürü sorunların çözümü için kendilerinin Bakan Ersoy'la beş kez bir araya geldiklerini belirten Polatoğlu, son görüşmede gündeme getirerek çözüm istedikleri sorunları şöyle sıraladı:

Biz acenteler artık sürekli home ofis istiyoruz. Mevcut düzenlemede bir ofis açma zorunluluğu var. Oysa bugün ABD'deki turizm acentelerinin yüzde 70'i, Kanada'da ise yüzde 80'ni home ofis çalışır. Yurtdışından turist getiren acenteler çoğu zaman turistin yüzünü bile görmüyor. Ben 35 yıllık turizmciyim kalkıp getirdiğim bir turist bile 'Senin ofisini göreyim' demedi. Türkiye'de 11 bin acente var. Bunların zaten yüzde 95'i ortalama dört kişi kimi zaman tek kişi çalışıyor. Ancak ofis tutma şartı olunca bunun yıllık maliyeti yıllık 200 bin lirayı buluyor. Bu boşa giden bir para Biz diyoruz ki bu parayı kiraya değil, acentemizin ve Türkiye'nin tanıtımına harcayalım.

"Tek kuruş kazanmıyoruz. Pandemi sürecinde belgeler dondurulsun"

Polatoğlu, Bakan Ersoy'a ayrıca pandemi sürecinde acente belgelerinin dondurulması talebini ilettiklerini, böylece belgeden kaynaklı vergilendirme yapılmamasını istediklerini belirterek şöyle devam etti:

Tek kuruş kazanmıyoruz ama belgeden dolayı vergi ödüyoruz. Bunu Bakan Ersoy'a söyledik. O da bize "Böyle bir talep TÜRSAB'tan gelsin ki hemen devreye sokalım" dedi. Yani bu tür nedenlerle TÜRSAB ve bakanlığın görüşmesi çok önemli.

"Yerli turiste çalışanlara rehberlik kokartı için yabancı dil zorunluluğu kaldırılsın"

Polatoğlu, son olarak sadece yerli turistlere yönelik çalışan ancak yabancı dil bilmediği için rehberlik kokartı verilmeyen kişilere de kokart verilmesini talep ettiklerini kaydederek, bu konuda da Bakan Ersoy'dan olumlu yanıt aldıklarını söyledi.

tatil.jpg
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren turizm sektöründeki belirsizlik sürüyor / Fotoğraf: AA

 

"Küslük sektörü tıkadı"

Polatoğlu, sorunların hal olması için ikili arasındaki küslüğün son bulması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

Bakan ile TÜRSAB başkanı arasındaki küslük sektörü tıkadı. Bir an önce bu son bulmalı ve sorunların çözümü için ortak hareket etmeliler. Turizm sektörü can çekişiyor. Kişisel sorunlarımızı bir kenara bırakarak bir an önce milyonlarca insanın ekmek yediği bu sektörü ayağa kaldırmalıyız. Yoksa çok geç kalabiliriz.

Gerginliğin başlangıcının TÜRSAB seçimi olduğu iddia edildi

Bu arada Bakan Ersoy ile TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya arasında gerginlik olduğu iddiaları daha önce basına da yansıdı.

Gerginliğin başlangıcı da Bağlıkaya'nın başkan seçildiği 2019'daki TÜRSAB seçimleri gösteriliyor.

İddialara göre Bakan Ersoy, bu seçimde tarafsızlığını bozarak Bağlıkaya'nın rakibiyle görüştü.

Bu olayın ardından başlayan gerginlik sonucu Bağlıkaya'nın şirketine de denetçi gönderildiği öne sürülmüştü.

Gerginlik iddiası bütçe görüşmelerinde de gündeme gelmişti

11 Aralık 2019 günü TBMM'de yapılan bakanlık bütçesine dair görüşmelerde söz alan Bakan Ersoy, söz konusu iddiaları yalanlayarak şöyle konuşmuştu:

TÜRSAB seçimlerinde rakiple görüşüp tarafsızlığımı bozduğumu, TÜRSAB Başkanının şahsi şirketine denetçi gönderdiğimle itham ettiler. Ben bakan pozisyonunda olarak benden randevu talep eden bütün turizm paydaşlarına randevu vermekle yükümlüyüm. Ben burada iktidar-muhalefet ayrımı yaparsam esas o zaman tarafsızlığımı bozmuş olurum. Ama TÜRSAB'da seçimlerde tarafsızlığımı bozduğumla ilgili iddiada kalbim ve vicdanım çok rahat. TÜRSAB Başkanı seçim konuşmasında taraf olmadığımız için bizzat benim şahsıma teşekkür etti. Burada bir özrü hak ediyorum.

Bu açıklamaya karşın ikili arasındaki gerginliğin son bulmadığına dair iddialar özellikle turizm üzerine yayın yapan sitelerde ve medya organlarında yer almaya devam etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU