Ezher Şeyhi: Kadın kocasından izin almadan evinden çıkamaz

Mısır’ın en yüksek dini merci olan Ezher'in şeyhi Ahmed et-Tayyib, "Kadının kocasına olan itaati, ahlakın bir göstergesidir" dedi

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib / Fotoğraf: twitter/AlAzhar

Ezher Enstitüsü'nün şeyhi Ahmed et-Tayyib, Mısır Resmi Televizyonu’na konuştu. 

Kadınların eşlerinden izin almadan evden dışarı çıkma konusunda özgür olmadıklarını söyleyen Ezher şeyhi, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu kocanın ve çocukların hakkına girmektir. Bu hak değildir, özgürlük değildir. Başkalarının özgürlüğüne saldırıdır. Kocanın eşine olan hakkı ondan izinsiz dışarı çıkmamasıdır. Eşinden izin almak, İslam hukukunun kadının özgürlüğüne ve haklarına koyduğu bir engel değil, aksine ailenin korunması için bir zarurettir”

 

Et-Tayyib, aile hayatının istikrarı noktasında İslam dininin eşler arasındaki anlaşmaya önem verdiğini söyledi. 

 

“Bir eş, istemese bile kocasına itaat ettiği zaman, ahlakının büyüklüğünü gösterir ve ailesinin istikrarını sağlama alır” diyen Ezher şeyhi, İslam anlayışına göre ailenin korunması ve devam ettirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Daha önce “Çok eşlilik kadınlara karşı adaletsizliktir” demişti

Şeyh, geçtiğimiz mart ayında yaptığı açıklamada çok eşliliğin İslam'da bir norm olarak kabul edilmemesi gerektiğini, Kuran'da belirtilen eşitlik ilkesine uyulmadığı durumda bunun 'adaletsiz' olacağını ifade etmişti.

Et-Tayyib'in sözleri Mısır'da tartışmalara neden olurken, Mısır Milli Kadın Konseyi açıklamayı desteklediklerini belirtti. Ancak tartışmaların özellikle sosyal medyada önemli bir boyut kazanmasının ardından El Ezher Enstitüsü, "El Ezher İmamı çok eşliliğin yasak olduğunu ima etmemiştir." açıklamasında bulunmuştu.

Ahmed et-Tayyib kimdir?

1946 doğumlu Ahmed Muhammed Ahmed et-Tayyib, Mısırlı imam, akademisyen ve siyasetçidir. Mart 2010'dan beri Ezher şeyhi olarak görev yapmaktadır. 2002-2003 yılları arasında Mısır başmüftüsü, 2003-2010 yılları arasında ise Ezher Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU