HDP’den yanıt: Bölücülük yapan, halkı kin ve nefrete sürükleyen Bahçeli’nin tutumunun takdirini, halka bırakıyoruz

HDP’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dede, Bahçeli’nin açıklamalarının ardından yargıyı göreve davet etti

Fotoğraf: AA

HDP’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt verdi.

“Devlet Bahçeli, iktidar ortağı olmasının gücünü kullanarak, açıklamalarıyla HDP hakkında kapatma davası açması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na açıkça talimat vermekte ve yargı üzerinde baskı oluşturmaktadır” diyen Dede, Bahçeli’nin açıkça Anayasa suçu işlediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasa’nın “mahkemelerin bağımsızlığı” başlıklı 138’inci maddesini hatırlatan Dede, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” dedi.

Dede şöyle devam etti:

Bahçeli yazılı açıklamasında ayrıca henüz iddianame aşamasında olan, yargılaması başlamamış olan, kesinleşmiş bir hukuki karar bulunmayan “6-8 Ekim” davasıyla ilgili olarak da yargıyı yönlendirmekte ve baskı kurmaktadır.

Bahçeli’nin açıklamalarının “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu kapsamında” olduğunu belirten Dede, “İktidar önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş kararını uygulamayarak suç işlemeye devam ederken, bu açıklamalar evrensel hukuka karşı meydan okumaktır. Bahçeli’nin HDP ve Demirtaş hakkında anayasal suç işlemeye kadar varan hezeyanları duydukları korkunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“Yargıyı göreve davet ediyoruz”

Dede şunları kaydetti:

Bahçeli’nin yargıyı etkileme, baskı kurma ve talimat verme şeklindeki açıklaması anayasal ve yasal suç kapsamına girdiğinden yargıyı göreve davet ediyoruz. Adalet Bakanına, aynı zamanda Meclis Başkanına Anayasaya, demokrasiye ve parlamentonun iradesine sahip çıkma ve yargıya talimat niteliğindeki bu tutum karşısında tavır alma çağrısı yapıyoruz.  Açıkça ayrımcılık yapan, nefret söylemi kullanan, bölücülük yapan, halkı kin ve nefrete sürükleyen Bahçeli’nin bu tutumunun takdirini de halka bırakıyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU