Oğulcan'ın Galatasaray'a transferi AİHM'ye kadar taşınabilir… 'Türk CAS'ı formülü çözüm olur mu?

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, sezon başında Galatasaray'a transfer olan Oğulcan Çağlayan'a Rizespor ile sözleşmesini haksız feshettiği gerekçesiyle 6 maç men ve 1 milyon 200 bin euro para cezası verdi. Konuyla ilgili Galatasaray'dan ise itiraz var

Oğulcan Çağlayan / Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), sezon başında Galatasaray'a transfer olan Oğulcan Çağlayan'a Çaykur Rizespor ile sözleşmesini haksız feshettiği gerekçesiyle 6 maç men ve 1 milyon 200 bin euro para cezası verdi. 

Galatasaray cephesinden ise konuya itiraz var. UÇK'nın nihai karar mercii olmadığının belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

Galatasaray ve Oğulcan Çağlayan hukuk ve teamüllere aykırı haksız, çok yönlü organize ve tartışılacak bu kararların kaldırılması için kamuoyu bilgilendirilerek, hukuka olan güveni tesis için TFF Tahkim Kurulu ve gerekmesi halinde diğer adli kurumlara itirazda bulunacaktır.

 

 

Çaykur Rizespor, genç futbolcu Oğulcan Çağlayan'ın sözleşmesini opsiyon kullanma hakkını kullanmış ve tek taraflı olarak mukaveleyi 1 yıl uzattığını açıklamıştı.

Geçen sezon Süper Lig'deki performansıyla adından söz ettiren Oğulcan, Rizespor yönetiminin mukavele uzatma teklifini kabul etmeyerek, sözleşmesini tek taraflı feshetmiş ardından Galatasaray ile anlaşmıştı.

Söz konusu süreçte açıklamalarda bulunan Çaykur Rizespor'un başkanı Hasan Kartal, Oğulcan Çağlayan için opsiyon haklarının olduğunu ve menfaatleri doğrultusunda bu opsiyonu kullandıklarını dile getirerek, şöyle konuşmuştu:

Gitmek istiyorsa, hukuki sorun mu olur, TFF ile çözüm mü olur bilmiyorum. Opsiyonunun olduğunu bilmiyorduk. Biz bu maddeyi öğrendikten sonra sözleşmesini uzattık. Çünkü isteyeni var ve bedavaya gitseydi, bizden sonra gelen yönetim, bizi eleştirirdi. Sözleşmede böyle bir madde vardı, Oğulcan Çağlayan ne yapar bilmiyorum. Sportif direktörümüz Yılmaz Bal daha önce birkaç kez kendisiyle görüştü ama sonuç alamadı. Sözleşmeyi okuduk, opsiyon süremiz vardı ve bunu kullandık.

"Sözleşme fesihlerinde dikkatli olunmalı"

İsviçre'deki Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Euroleague Basketbol Tahkimi ile Doha merkezli Katar Spor Tahkim Mahkemesi'nin tek Türk hakemi olan Avukat Emin Özkurt, iki kulüp arasında sorun yaratan ve Tahkim Kurulu'na taşınan bu konuyla ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun (UÇK) kararına 7 gün içinde itiraz edilmesi gerektiğini, ardından yapılacak incelemede kararın kesinleşeceğini söyleyen Özkurt, burada UÇK'nın ceza verirken neye dayandığına bakmak gerektiğini belirtiyor. 

Oyuncunun kulüpten ayrılırken fesih usulüne uymaması dolayısıyla böyle bir kararın verilmiş olabileceğine dikkati çeken Özkurt, "Sözleşme fesihlerinde temkinli davranmak ve spor hukukun usul aşamalarına uymak gerekiyor. Bu noktada bir anlaşmazlık çıkmış olabilir" dedi. 

 

Emin Özkurt.jpg
Emin Özkurt / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

AİHM'ye taşınabilir

Kararın Tahkim Kurulu'nda kesinleşene kadar kesin olmadığını, kesinleştikten sonra uygulanabileceğini ve bu süre zarfında oyuncunun müsabakalara devam edebileceğini söyleyen Özkurt, konunun CAS'a ve FIFA'ya taşınmasının mümkün olmadığını vurguladı ancak yurtdışı yolunun tümden kapalı olmadığının da altını çizdi. 

Konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabileceğini kaydeden Özkurt, burada yüklü tazminat davalarının açılmasının söz konusu olabileceğini belirtti.  

Kamu Denetçiliği de rahatsız

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Tahkim Kurulu'yla ilgili bir karar aldığını hatırlatan Özkurt, burada kurulun bağımsız ve tarafsızlığıyla ilgili endişelere yer verildiğini söyledi ve net reform talebinde bulunulduğunu aktardı. 

"AİHM ve Kamu Denetçiliği Kurumu çerçevesindeki kararlara baktığımızda Tahkim Kurulu'nun kararları tartışmalı. Kurulun bağımsız ve tarafsızlığı üzerinde kara bulutlar var" diyen Özkurt, kurulun kararlarında somut gerekçelere yer vermediğini ve bu durumun hukukilik ilkesine ters olduğunu ifade etti. 

Türk CAS'ı formül olabilir

"Bu konuda doğru reformlar gerekiyor" diyen Özkurt şunları söyledi:

Türk CAS'ı kurulması gerekiyor. Böylece spor hukukuna ilişkin kamuoyunun zihnindeki soru işaretleri giderilebilir. Bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu da gerekli adımları atmıyor. Yapılması gereken düzenlemeler süratle yapılmalı ve bazı şeylere çekidüzen verilmeli.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU