Assange ABD’ye gönderilmeyecek ancak bu dava Britanya için büyük bir leke

Yargıç, sağlık gerekçesiyle Assange’ın iade edilmesini reddederken bile ABD'nin tüm suçlamalarını kabul etti

Londra'daki mahkeme, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma talebini reddetti (Reuters)

Julian Assange büyük ve cesur bir gazeteci olarak tarihe geçecek ve umarım asil işine devam edecek gücü bulur. Ancak ona yapılan eziyet bu ülkeyi ve aynı düşüncedeki kişileri utandırıyor.

Çağımızın en büyük gazeteci ve yayıncısı olan dünya çapındaki tarihi isim Julian Assange, Amerikan adaletsizlik sisteminin gulag kampına iade edilmeyecek. Şükürler olsun!

Ancak Wellington'ın Waterloo Savaşı'ndan sonra dediği gibi, "Bu kıl payı elde edilen bir sonuç".

Çok yaralayıcı bir süreçti. Başta zayıf ve hassas durumdaki Assange, partneri, çocukları, annesi ve babası için.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanlış iddiaların yol açtığı büyük acı, Ekvador Büyükelçiliği'ndeki (aslında zemin katta bir daire) ev hapsi ve maksimum güvenlikli, dondurucu soğuk ve Kovid’in vurduğu beton Belmarsh Gaol hapishanesinin cehennemi. Giriş kapısının üzerinde “Buraya giren her kimse tüm umutlarını ardında bıraksın” yazısı yazılabilir.

Aslında Britanya'daki hapishane memurlarıyla, sendika işleriyle uzun süre meşgul olmam nedeniyle çok mükemmel ilişkilere sahibim. Başından beri memurlara, Julian'a gözaltında adil davranmaları için baskı yaptım. Başaramadım.

Gardiyanlar ona alçakça davranmak istediği için değil alçaklık yukarıdan geldiği için.

Britanya, Julian Assange davasında itibarının çoğunu ukalaca harcadı.

Şimdiki muhalefet lideri Sir Keir Starmer, kamu davaları müdürü olduğu dönemde Assange'a yönelik daha o zaman itibarını yitirmiş seks iddialarının yarattığı ıstırabı uzatmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Bayat suçlamalar ortaya çıkarken İsveçli muhataplarını çekinmemeye zorladı. İsveçlileri Assange'ı ABD'ye iade etmeme taahhüdünde bulunmaktan ve Londra'da onunla görüşmek için müfettişleri göndermekten caydırdı.

Bir zamanlar liberal Britanya'nın baş tacı olan Guardian gazetesi, WikiLeaks ifşalarından yıllarca beslendikten sonra muhtemelen eski yıldız muhabirinin başsavcısı oluverdi.

Devlete bağlı yayın organı BBC, merkezi ve Old Bailey mahkeme binası arasında sadece üç kilometre olmasına rağmen, dünyanın en önemli siyasi mahkumu yokmuş gibi davranmayı başardı.
 


Ancak Britanya adalet sisteminin hüküm giymemiş ve şu anda bile hapishanenin bodrum katında yatan mahkumun hakkı olan termal iç çamaşırları ve diğer kışlık giysilerini sağlayamamasına kadar hesaplanmış alçaklığı hem tamamen gereksizdi hem de anlaşılması zordu.

Aşağılamaların sonu yoktu: Mahkemede sürekli çıplak arama, onu kendi davasındaki süreçleri takip edemeyeceği kurşun geçirmez bir cam bölmeye yerleştirmek, kürsüden gelen sebepsiz (ve temelsiz) kişisel hakaretler. Zaman zaman yargılama, sözde tarafsız yargıcın bile savcı gibi davranması nedeniyle bir muz cumhuriyetindeki gösteri davası gibi göründü!

Yargıç, sağlık gerekçesiyle Assange’ın iade edilmesini reddederken bile ABD'nin tüm suçlamalarını kabul etti. Böylece Assange'ın veya zayıflayan ancak hâlâ güçlü durumdaki ABD imparatorluğuyla ilgili uygunsuz gerçekleri yayımlamaya cesaret eden başka bir gazetecinin üzerinde Demokles'in kılıcını bıraktı.

Trump yönetiminin bu ret kararını temyize götürmek için 7 günü var (4 Ocak itibarıyla). Başkana, Adalet Bakanlığı’na zahmet etmemesini söylemesi tavsiye edilmiştir. Yargıç Vanessa Baraitser'i ikna edemedilerse, başka kimseyi ikna edemeyecekler. Ve işte şu anda Beyaz Saray'ı işgal eden adama hitap edebilecek başka bir neden: ABD seçimlerinde GERÇEKTEN ne olduğunu öğrenebilecek biri varsa, o adam Julian Assange'dır!

Başından beri Julian'ın kampanyasının bir parçası olarak (size yaralarımı gösterebilirdim), kaybetsek bile bundan gurur duyardım.

Şimdi kazandığımıza göre size neler hissettiğimi anlatacak kelimeleri bulamıyorum.

Assange, gücü yettiğince, ailesiyle başka bir yere yerleşmeli ve işine devam etmeli. Suçlarını bildirmeyi suç haline getiren suçluların ulaşamayacağı bir yere.

* Eski Britanya Parlamentosu üyesi George Galloway, televizyon ve radyo programı sunucusu, film yapımcısı ve yazardır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

rt.com/op-ed

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Sait Akçay

DAHA FAZLA HABER OKU