Dünyanın konuştuğu bizon adamın portresi: Kongre baskınının sembolü "QAnon Şamanı" kimdir?

Jake Angeli Chansley, aslında pek de parlak olmayan aktörlük yönünden bahsederken, zamanında kendisini "çok yetenekli bir oyuncu, seslendirme sanatçısı ve şarkıcı" olarak tanıtmış

Sıradışı görüntüsüyle kameralara yansıyan genci bu halde gören okul arkadaşları tanıyamadı (AFP-Andy Johnstone/Daily Mail)

Tepesinde boynuzlar bulunan kürklü bir şapka takmış, dövmeli ve yüzü Amerikan bayrağı desenine boyalı halde kameralara yansıyan Jake Angeli Chansley, Donald Trump taraftarlarının 6 Ocak ABD Kongresi baskını denince akla ilk gelen simalardan biri oldu.

Çıkan olayların ardından gözaltına alınan "QAnon Şamanı" lakaplı Chansley'nin geçmişine dair kapsamlı bir profil çıkaran Daily Mail, 33 yaşındaki Trump destekçisinden "başarısız bir aktör, komplo teorileri yayan, sarmal işaretleri FBI pedofil kodu olarak yorumlayan ve annesiyle birlikte yaşayan biri" diye bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chansley'nin komşularıysa, gencin işsiz olduğunu, yaşadıkları semtte şaman tarzı boynuzlu kıyafetlerle dolandığını ve annesinin evinin çatısında tuhaf bir şekilde dans ettiğini anlattı.

Aşırı sağcı Trump taraftarı, Arizona eyaletinde düzenlenen birçok eylemde boy göstermiş, Temmuz 2020'de katıldığı bir protestoda koronavirüsün "küresel bir propaganda aldatmacası" olduğuna dair atıp tutmuştu.

Eylül 2020'deyse çocuk istismarcıları hakkında konuştuğu bir eyleme öncülük etmiş, banyoların yakınlarında görülen sarmal işaretlerin "esasında FBI pedofil kodu" olduğunu bile iddia etmişti.

Chansley başkanlık seçimlerinin hemen ardından 5 Kasım'da Maricopa bölgesinde oyların işlendiği merkezin önünde toplanıp "Hırsızlığa son" sloganları atan Trump yanlısı kalabalıkta da yer almıştı.

Lisede matematik kulübündeydi

2005 Moon Valley Lisesi mezunu Chansley'nin yıllık görüntülerini de paylaşan Daily Mail, gencin okulun münazara ekibinde olduğunu ve matematik kulübünde yer aldığını aktardı.

Arkadaşlarıysa Chansley'nin liseden sonra büyük ölçüde değiştiğini söylerken, Chris Trubl adlı genç, okul arkadaşının 6 Ocak'ta Kongre Binası'nda yaptıklarının "delilik" olduğunu belirtti.

Trubl, "Okuldan ayrılalı 15 sene oldu ve o çok değişti. Son birkaç yıldır görmemiştim, Kongre Binası'nda öyle gördüğümde tanıyamadım. Okuldan insanların sosyal medya paylaşımlarını görünce o olduğunu anladım" dedi.
 

okul kulübü.png
(Andy Johnstone/Daily Mail)


Chansley'nin okuldan ayrıldıktan sonra yaptığı ilk iş ismini değiştirmek olmuştu. Ağustos 2005'te annesinin kızlık soyadı Angeli'nin dışında üvey babası Glen'in soyadını almak için harekete geçti; başvuru formunda da "Soyadımın üvey babamın, yani babamın adının olmasını istiyorum. Küçükken üvey babam tarafından yasal olarak evlat edinmedim" diye yazmıştı. Şu an iki soyadını da kullanan Chansley, başarısız olduğu aktörlük deneyimlerinde Angeli'yi kullanmayı tercih ediyordu.

Oyunculuğa dair iddialı sözler

Chansley'nin adı, Backstage adlı film endüstrisi sitesinde yer alan bir profilde, 2018'de yerel yardım kuruluşu Free Arts of Arizona tarafından dezavantajlı çocuklar için düzenlenen bir tiyatro kampında gönüllü olmak şeklinde yalnızca bir projede geçiyor.
 

backstage.png
(Backstage)


Eğitimle ilgili kısımdaysa Chansley kendisinden şöyle bahsediyor:

Ben çok yetenekli bir aktör, seslendirme sanatçısı ve şarkıcıyım. 30'dan fazla farklı ses ve çok sayıda farklı aksan icra edebiliyorum… Ayrıca karakterlere hayat verme ve duyguları insanların büyülenmesini sağlayacak şekilde ifade etmede çok yetenekliyim… Her zaman yeteneklerimi artırıyorum ve tekniklerimi yaptığım işin en iyisi olacak şekilde geliştiriyorum.

Bununla birlikte Chansley'nin geçen yıl izlediği başlıca yolun, protestolara katılmak ve koronavirüs tedbirlerine karşı çıkmak için düzenlenen eylemlerde başı çekmek olduğu görülüyor.

Gencin Twitter paylaşımlarını komplo teorilerine dair videolar işgal ederken, Chansley'nin son iletilerinde 6 Ocak'taki Kongre Binası yürüyüşüne katılma planlarından bahsettiği anlaşılıyor.

O sıralar Washington DC polisi tarafından suçlanmak ve tutuklanmaktan korkmadığını da söyleyen Chansley'yi şimdilerdeyse tüm kanıtlarıyla dünyanın gördüğü suçları nedeniyle 10 yıla kadar hapis cezası ihtimali bekliyor.


Independent Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU