Uzayın derinliklerine yolculuk: Astrofotoğrafçılık

Yıldızlar, gezegenler, samanyolu galaksisinin fotoğraflarına bakarken, bunların nasıl çekildiğini hiç düşündünüz mü? Hiç dolunay fotoğrafı çekmeyi denediniz mi?

Fotoğraf: Uygar Mitat

Birçok yerde karşımıza çıkan birbirinden güzel fotoğrafların çekimi aslında sanıldığı gibi kolay değil. İşte bu alanda çekim yapılmasına astrofotoğraf deniyor ve iyi bir astrofotoğraf için şehir ışıklarından uzakta, bulutsuz bir gecede ve havası temiz bir konumda çekim yapmak gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ay’ın olmadığı karanlık gecelerde, şehir ışıklarından ve insanlardan uzak bölgelerde kamp yapan Astrofotoğrafçı Uygar Mitat, derin uzay fotoğrafçılığı için temiz bir gökyüzüne ve düşük nem koşullarına ihtiyaç duyuyor. Öyle ki kamp kurduğu bazı yerlerde yıldızların ışıkları dışında hiçbir ışık kaynağı olmayabiliyor.

Astrofotoğrafçı Uygar Mitat bu serüveninin nasıl başladığını şöyle anlattıyor;

"Her insanın günlük hayatın koşuşturmasından uzaklaşmak ve stres atarken kendini geliştirebilmesi için bir hobisi olması gerektiğini düşünüyorum. Ben uzayı izlemeyi seviyor, kamp yapmaktan keyif alıyor ve teknolojiyi takip ediyordum. Tüm bu ilgi alanlarımı bir araya getirerek Astrofotoğrafçılık ile ilgilenmeye başladım."

bubblenebula-signed.jpg
Bubblenebula Signed / Fotoğraf: Uygar Mitat

 

Mitat, amatör ruhunu kaybetmemek kaydıyla 7 gün 24 saat gökyüzü yayını yapabilecek, uzaktan yönetilebilen bir gözlemevi inşa etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olan ve bir ambalaj firmasının satış departmanında çalışan Uygar Mitat, meraklı, şüpheci ve araştırmacı bir kişiliğe sahip. Kendine ayırdığı vaktini moleküler düzeyde canlılığı, kozmik düzeyde ise evreni anlamaya çalışarak geçiriyor.

Doğada ve kamp ortamında olmayı seven, teknoloji ile ilgili, uzaya olan merakı hiç dinmeyen biri olarak Astrofotoğrafçılık alanına yönelen Mitat, bu hobisi için şehir ışıklarından uzakta, bulutsuz bir gecede ve havası temiz bir konumda çekim yapmak için uzun saatler uğraşırken, kendisine 6 yıldır evli olduğu eşi Biyoloji öğretmeni Gizem Sağdilek Mitat da katılıyor.

Eastern Veil.jpg
Eastern Veil / Fotoğraf: Uygar Mitat

 

"Astrofotoğrafçılık ekipmanlarının neredeyse tamamı yurt dışında üretiliyor ve ülkemiz koşullarında oldukça pahalı bir hobi."

Pandemi nedeniyle seyahatleri ve sosyal aktiviteleri minimuma indirmek zorunda kalınca astrofotoğrafçılığa tutkusuna yatırım yapan Uygar Mitat, "Daha önceden çıplak gözle ve başlangıç seviyesi bir teleskop ile gözlem yapıyordum, katıldığım gökyüzü gözlem şenlikleri ve astro kamplarda büyülenerek daha büyük bir teleskop ile derin uzayı fotoğraflamaya karar verdim. Astrofotoğrafçılık ekipmanlarının neredeyse tamamı yurt dışında üretiliyor. Döviz kuru ve yüksek vergilerin de etkisiyle ülkemiz koşullarında icra etmesi epey zorlu bir hobi olduğunu söyleyebilirim. Şu anki ekipmanlarımın güncel değeri nereden ve ne koşullarda satın aldığınıza göre değişmekle beraber yaklaşık 120 bin TL civarında" dedi.

"Dünyanın dönüş hızında gök cisimlerini gece boyunca takip edebilmek için ekvatoryal kundak mekanizması ve ayrıca ikinci bir takip sistemi kullanıyorum"

"Teleskop olarak 100 mm çapında, 550 mm odak uzaklığında bir refraktör kullanıyorum" diyen Mitat, "Onu büyükçe bir objektif olarak düşünebilirsiniz. Fotoğrafları oluşturabilmek için ise, siyah-beyaz (mono) çekim yapabilen soğutmalı bir astro kamera ve renk katmanlarını oluşturabilmek için farklı özelliklerde filtreler kullanıyorum. Dünyanın dönüş hızında gök cisimlerini gece boyunca takip edebilmek için ekvatoryal kundak mekanizması ve ayrıca ikinci bir takip sistemi kullanıyorum. Ucu bucağı olmayan bu liste daha da uzayabilir ancak temel olarak fotoğraflar bu üçlü ile oluşuyor diyebiliriz."

aaa.jpg
Fotoğraf: Uygur Mitat

 

"Sıfır derecenin altında, açık havada gece boyunca hareketsiz halde bilgisayar başında çekim yapmak alışık olduğumuz yaşam düzenini olumsuz etkiliyor"

Issız, soğuk ve zorlu koşullarda günlerce çekim yapmak için kamp kuran Mitat, "Kamp yapmayı, çadırda uyumayı ve özetle doğada olmayı çok seviyorum. Ancak sıfır derecenin altında, açık havada gece boyunca hareketsiz halde bilgisayar başında çekim yapmak alışık olduğumuz yaşam düzenini olumsuz etkiliyor ve sirkadiyen ritmi bozabiliyor. Astrofotoğrafçılık her ne kadar tutkuyla bağlı olduğum bir hobim olsa da profesyonel iş hayatımı ve aile yaşantımı etkilemeyecek şekilde yapmaya çalışıyorum. Genellikle Astrofotoğrafçı dostlarım ile uygun zamanlarda cuma akşamı başlayıp pazar gecesi son bulan kamp planları yapıyoruz" dedi. 

"Yaklaşık 100 kilonun üzerinde ve yüzlerce parçadan oluşan ekipman listemi kamp alanında kötü sürprizler yaşamamak için titizlikle kontrol ediyorum"

Çekime giderken öncelikle astronomi araştırmaları yapan Mitat, "Objenin parlaklığı, büyüklüğü, doğma ve batma saatleri gibi tüm parametreler üzerinde çalışıyorum. Fotoğraflamak istediğim objenin ekipmanıma uygunluğunu ve obje için ayırabileceğim çekim saatinin yeterliliğini kontrol ediyorum ve çekim planımı oluşturuyorum. Yaklaşık 100 kilonun üzerinde ve yüzlerce parçadan oluşan ekipman listemi kamp alanında kötü sürprizler yaşamamak için titizlikle kontrol ediyorum. Optik elemanları temizliyor, akü ve bataryaları şarj ediyor, tüm ekipmanların çalışır halde ve yanımda olduğundan emin olarak çantalarımı oluşturuyorum. Derin uzay ekipmanlarım ile bir kampa gitmem gerektiğinde arabada ikinci bir kişiye yer kalmıyor. Bu nedenle geniş alan fotoğraflayabileceğim, nispeten daha küçük ve hafif bir ekipman seti daha oluşturdum" diye konuştu.

uygar2 copy.jpg
Uygar Mitat

 

"Hobiden ziyade merak ve araştırma açlığımı doyurabildiğim bir tutkuya dönüştü"

Bu konuda kayıtlı bir eğitim almayan Mitat, neredeyse her gün kendini eğitmeye devam ettiğini söyledi. Mitat, "Hem uzay hakkında öğrenilebilecek bilgilerin bir sınırının olmaması, hem de fotoğrafçılık ve sanat boyutunun sürekli gelişmeye açık olması nedeniyle astrofotoğrafçılık benim için bir hobiden ziyade merak ve araştırma açlığımı doyurabildiğim bir tutkuya dönüştü. Bu tutkum tek kare fotoğraf çekebilmem için meteorolijiden elektroniğe kadar onlarca yeni alanda kendimi geliştirmem ve yeni şeyler öğrenebilmem için bana imkan sağlıyor" şeklinde konuştu.

wizard-signed-yatay-1080.jpg

Wizard Signed / Fotoğraf: Uygar Mitat

 

"Astrofotoğrafçılığa ilgisi olanların Gökyüzü Gözlem Şenliklerini takip etmeleri onlara yeni ufuklar açabilir"

Fotoğraflarımı görerek uzaya merakı artan kişileri görmek ve birilerinin bu alanlara yakınlaşmasına vesile olmak beni çok mutlu ediyor" diyen Mitat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kişilere ilk önerim karanlık bölgelerden gökyüzünü çıplak göz ile izlemeye başlamaları olacak. Ardından dürbün veya teleskop ile devam etmelerini tavsiye ederim. En son fotoğrafçılık boyutunda ilgilenmeleri onları daha az yoracaktır. Bu sırayla başlayan ilgileri onları en doğru ve keyifli yere götürecektir. Bir diğer tavsiyem ise bulundukları şehirlerdeki Amatör Astronomi Topluluklarına katılmaları olacak. Ayrıca Gökyüzü Gözlem Şenliklerini takip etmeleri onlara yeni ufuklar açacak. Hava koşulları nedeniyle çoğunlukla yaz aylarında yapılan şenlikleri, uzay ve astronomi ile ilgili sosyal medya hesaplarının neredeyse tamamından ulaşılabiliyor. Bu şenlikler kıymetli hocalardan yeni şeyler öğrenmek ve dostlar ile bir araya gelip birlikte çekim yapmak için en keyifli yerler."

Jellyfish-Nebula.jpg
Jellyfish Nebula / Fotoğraf: Uygar Mitat

 

"Neowise Kuyruklu yıldızının dünyamızdan görünür olduğu dönemde sabaha karşı saat 4’te bir sokak köpeğinin saldırısına uğradık"

Eşinin çekim yapacağı zamanlar kendisine eşlik etmeye çalışan Gizem Sağdilek Mitat, "Fırsat buldukça çekime gidiyor ve kamp yapıyoruz. Hem eğleniyor hem de beraber yeni yerler keşfediyoruz. Beraber gitmeyeceğimiz zamanlarda ise planlarımızı Uygar’ın çekim planına göre yapmaya çalışıyoruz. Böylece ortak hareket edebiliyoruz. Her gittiğimiz yerde mutlaka ilginç şeyler yaşıyoruz ama Neowise Kuyruklu yıldızının dünyamızdan görünür olduğu dönemde yaz tatilinde, bir sahil kasabasındaydık. Uygar sabaha karşı çekim yapacağını söylediğinde kuyrukluyıldızı görmek için ona eşlik etmek istedim ve sabaha karşı saat 4’te bir sokak köpeğinin saldırısına uğradık. Yine de çekime devam ettik ve ardından ekipmanları toplayarak bizi koruyan birkaç köpek dostumuz ile geri dönerek uyumaya devam ettik. O an çok korkmuş olsam da ne o kuyrukluyıldızın muhteşemliğini ne de o tatili unutmam mümkün değil. Hayatım boyunca neşe ile hatırlayacağım" dedi.  

gizem-uygar.jpg
Uygar Mitat ve eşi Gizem Sağdilek Mitat

 

"Ne mutlu ki Uygar'ın fotoğraflarıyla birlikte görsel olarak da uzay objeleri artık evimizde"

"Uykusuzluk ve zorlu koşulların ardından ortaya harika bir ürün çıktığında tüm yorgunluğumuz gidiyor ve yeni planlar yapmaya başlıyoruz" diyen Gizem Sağdilek Mitat, şunları anlattı: "Uzayın muhteşemliği yaşanan her zorluğu güzel birer anıya dönüştürüyor. Gençken bu anılardan ne kadar biriktirebilirsek o kadar iyi olacağını düşünüyorum. Doğrudan bana ait çekimler yok. İyi bir izleyici olarak Uygar'a eşlik ediyor, ona destek oluyorum ve beraber çok eğleniyoruz. Görüntüler o kadar muhteşem ki hiç ilgisi olmayan birinin bile dikkatini çekebilir. Babam Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu. Kendi mesleğini icra etmemiş olsa da evimizde uzay konusu ve astronomi ile ilgili güncel gelişmeler hiç eksik olmuyordu. O yüzden çok yabancı olduğum bir konu değil. Ne mutlu ki Uygar'ın fotoğraflarıyla birlikte görsel olarak da uzay objeleri artık evimizde."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU