Çekya'nın en büyük krematoryumunda Kovid yüzünden yer kalmadı

7 Ocak'ta 17 bin 773 vakanın görülmesiyle birlikte, ülkede üst üste iki gün en yüksek rakamlar kaydedilmiş oldu

(AP)

Çekya'nın kuzeydoğusundaki Ostrava şehrinde yer alan ülkenin en büyük krematoryumu, pandemide can kaybı artışıyla baş edemez hale geldi.

Tesisteki üç ölü yakma odasının tamamı 24 saat boyunca çalışırken, tabutların tutulması için ayrılan alanların kapasitesi de defalarca artırıldı. Üstün çabalara rağmen talepler krematoryumun kapasitesini zorlamaya devam etti ve naaşlar artık başka krematoryumlara taşınıyor ama bu tesislerin kapasitesinin de dolmasından endişe ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cenaze firmalarına ait araçlar 7 Ocak günü birkaç dakikada bir yeni tabut taşırken, bu arabaların bir kısmının üzerinde "KOVİD" yazdığı görüldü. Son zamanlarda krematoryuma günde 100'den fazla tabut getiriliyor ve bu rakam tesisin maksimum ölü yakma kapasitesinin yaklaşık iki katına denk geliyor.

Ostrova'daki yetkililer 4. bir fırın inşa edilmesine yönelik planları hızlandırırken diğer yandan hükümetin pandemi koordinasyonu için oluşturduğu merkezi kriz komitesinden de yardım istedi.

Ostrava Belediye Başkan Yardımcısı Katerina Sebestova şunları söyledi:

Bu olağanüstü bir durum.

Burada kimse böyle bir olay görmüş değil.

Söz konusu tesis, Ostrava Belediye'sine ait.

Sebatova, "Açıkçası can kaybımız bir yıl öncekine göre yüzde 60 arttığı için bunlar yaşanıyor. Dolayısıyla saklama ve kremasyon kapasitemizle ilgili gereğini yapmak zorundayız" diye ekledi.

Pandemi öncesinde Ostrava'da ayda bin kadar cenaze kremasyona gönderiliyordu. Krematoryumun yöneticisi Ivo Furmancik, bu sayının Kasım 2020'de bin 550'ye, bir sonraki ay da bin 570'e çıktığını söyledi.

10,7 milyon nüfuslu Çekya'da pandeminin başlangıcından bu yana 794 bin 740 vaka ve 12 bin 621 can kaybı kaydedildi. Toplamda 4 bin 937 kişinin hayatını kaybettiği kasım ayı, en çok can kaybının yaşandığı ay oldu.

7 Ocak'ta 17 bin 773 vakanın görülmesiyle birlikte, ülkede üst üste iki gün en yüksek rakamlar kaydedilmiş oldu, bu 24 saatlik süreçte 185 kişi hayatını kaybetti. Çekya, Avrupa'da pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri.

Vakalarda yaşanan kayda değer artışın can kayıplarında da artışı beraberinde getirmesi ihtimal dahilinde.
 


Furmancik, "Doğruyu söylemek gerekirse durumun iyiye gitmekten ziyade maalesef muhtemelen daha da kötüleşeceğini tahmin ediyorum" dedi.

Krematoryumun 60 tabutluk saklama kapasitesinin iki katına çıkarılması için fazladan bir soğuk depo inşa edildi. Kapasitenin daha da artırılması için 100 tabutun daha tutulabilmesini sağlayan taşınabilir dondurucular eklendi. Bununla birlikte kremasyon odalarıysa artan sayılarla baş edemiyor.

Furmancik şöyle konuştu:

İki buçuk aydır, bakım için ara vermeden, dur durak bilmeksizin çalışıyoruz.

Haliyle bu hiç de uygun bir durum değil. Daha ne kadar devam edebilir ki? Korkarım ki bu aşırı kullanım yüzünden krematoryumlar her an ciddi tahribata uğrayabilir.

Merkezi kriz komitesine başkanlık yapan İçişleri Bakanı Jan Hamacek, naaşların ülkenin diğer yerlerindeki krematoryumlara taşınmasını sağlayacak bir sistem oluşturma vaadinde bulunsa da bu tesislerin bir kısmı kendi kapasitelerinin de dolmak üzere olduğunun sinyalini çoktan vermişti.

Furmancik, "Başka, daha da sert bir seçenek var, o da sadece kremasyona alabileceğimiz sayıda naaşı kabul etmektir" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU