Boğaziçi'nde akademisyenlerden Melih Bulu protestosu: Üniversite senatosunun kararları hatırlatıldı

Akademisyenlerin açıklamasında 12 Eylül darbesinden bu yana Boğaziçi Üniversitesi'ne ilk defa dışarıdan bir atama yapıldığı hatırlatıldı

Fotoğraf: Twitter @boundayanisma

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Melih Bulu'ya yönelik protestolar devam ediyor.

Bulu'nun atanmasını cübbeleriyle protesto eden akademsiyenlere öğrenciler de destek verdi.

"Kabul etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz" başlıklı ortak bildirinin girişinde şu ifadeler yer aldı:

1 Ocak gece yarısı, 1980'lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016'dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamanın bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu ilkelerin takipçisiyiz"

Üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği ilkelerin hatırlatıldığı ortak bildiri şöyle devam etti:

1- Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

2- Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

3- Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU