Sağlık Bakanı Koca: Biontech aşısının Türkiye’ye ayrılan kapasite de artacak

Koca, yeni üretim imkanlarının devreye girdikçe Türkiye’ye ayrılan kapasitenin artacağını bildirdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle Biontech aşısının Türkiye’ye gelişi ile ilgili son planlamaları ele aldıklarını açıkladı.

Twitter'dan toplantıda Türkiye’ye ayrılan aşı dozlarının sayısını nasıl artırabileceğini görüştüklerini bildiren Koca, “Yeni üretim imkânları devreye girdikçe Türkiye’ye ayrılan kapasite de artacak” dedi.

BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Şahin daha önceTürkiye ile imzalanan sözleşmeye ilişkin, ilk etapta 550 bin dozun Türkiye'ye gönderileceğini bildirmiş ve şunları kaydetmişti:

Yıl sonu bu dozlar Türkiye'ye gidecek. İlk olarak lojistik konusuna hazırlanmamız lazım. Aşının nasıl yan etkisi olacak, mesela alerji, bu olduğunda nasıl davranılacak, bunların tümünün bilgilendirilmesi gerekiyor. Sağlık personelinin buna hazır olmasını, aşının güvenli bir şekilde verilmesini istiyoruz. Belki birkaç gün gecikme olabilir. 30 milyon aşıyı 2021 sonuna kadar göndermeyi düşünüyoruz. Mart sonuna kadar 4,5 milyon aşı dozu planladık aşılar dünyanın her yerine lazım. Adil bir şekilde dozları yetiştirmek istiyoruz. 2021 sonuna kadar Allah'ın izniyle başarabilirsek, 30 milyonu Türkiye'ye yetiştirebiliriz.

30 milyonun dışında ellerinde imkan olması ve Sağlık Bakanlığı'nın talep etmesi halinde daha fazla doz göndermek istediklerini anlatan Şahin, "Gelecek yıl için Pfizer şirketiyle beraber 1 milyardan fazla doz üretmek istiyoruz. 80'den fazla ülkeye bu dozları dağıtmamız gerekiyor. Elimizde olduktan sonra Türkiye istediğinde vermek isteriz" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU