Başkan Yardımcısı Pence, 25. Madde'yi uygularsa Trump derhal görevden alınabilir mi?

ABD Kongre Binası'nda yaşanan baskının ardından siyasi yelpazede Başkan Trump'ın görevden alınmasına yönelik çağrılar artış gösterdi

Mike Pence 3 Kasım seçimlerinde de Trump'ın başkan yardımcısı adayıydı (AFP)

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Başkan Donald Trump'ın görevden alınması için 25. Madde'ye başvurmasına yönelik çağrılar her dakika artıyor.

Peki 25. Madde gerçekte nasıl işliyor?

1967'de onaylanan 25. Madde'nin 4. bölümü, başkanın derhal görevden alınmasına anayasal imkan tanıyor.

Başkan yardımcısı ve kabinenin çoğunluğu, başkanın görev için uygun olmadığı konusunda uzlaşmaları halinde başkanı görevden alabiliyor. Tek yapmaları gerekense Kongre'ye bir tezkere göndermek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanlığı'nın 1985 tarihli bir görüşüne göre, bu durumda kabinenin çoğunluğu ifadesiyle 15 asli bakanlığın çoğunluğu kastediliyor.

Sonrasında başkan yardımcısı başkan vekili konumuna sahip oluyor ve Kongre bu yetki devrinin sürmesine izin vermeyi reddetmedikçe bu görevde kalıyor.

New York Magazine'e göre hukuk uzmanları, 4. bölümün, başkanın kaçırılması veya komaya girmesinden, bugün olduğu üzere görevdeki başkanın vazifeye uygun olmadığı yönündeki suçlamalara itiraz ettiği durumlara kadar çeşitli hadiselerde kullanılmak üzere tasarlandığını belirtiyor.

Muğlak bir dil kullanıldığı için söz konusu bölüm çeşitli koşullara uygulanabilir. The Independent 2019'da yaptığı bir haberde, Trump'ın 2017'de FBI Başkanı James Comey'i kovmasının ardından FBI'ın Trump'ı 25. Madde'yi kullanarak görevden el çekmeye zorlamayı değerlendirdiğini aktarmıştı.

Sorun, başkan yardımcısının başkan vekili olarak görevde kalmasına izin verilmesi için Kongre'nin her iki kanadının da üçte iki çoğunlukla onay vermesinin gerekmesiydi.

Ancak Trump'ın görev süresinin bitmesine iki hafta kaldığı için bu sınırlama artık geçerli değil, zira başkan yardımcısının 25 gün görevde kalması izni, Kongre'nin herhangi bir kanadında salt çoğunlukla alınabilir.

Vox, bu durumda Trump'ın ABD Başkanı unvanını taşımayı sürdüreceğini ama hiçbir yetkisinin olmayacağını belirtiyor.

Pence sadık bir başkan yardımcısıydı ama çarşamba günü Kongre Binası'nın basılmasının ardından sonunda işler kendisi ve kabinenin diğer 8 mensubu için Trump'ı ayrılmaya zorlamaya yetecek kadar kötüleşmiş olabilir.
 


Pence'in kendi sadakatiyle kanıtladığı üzere kabinede Başkan'a sadık birçok ismin bulunduğu gerçeği işleri daha da zorlaştırıyor.

Bu gerçekleşirse, Trump Kongre'ye kendi tezkeresini yollayarak mücadeleye girişebilir.

Pence'in bu tezkereye cevap için 4 günü olacak ki böyle bir durumda seçilmiş başkan Joe Biden'ın yemin törenine çok daha yaklaşmış oluruz.

Kongre harekete geçememiş ve Trump'ın görev süresinin sonuna yaklaşıldığı gerçeği olmasa bile Kongre'nin ne yapması gerektiğine karar vermesi için önündeki 21 günlük zaman dilimi nedeniyle Trump yine de başkan olarak kalırdı.

Ne var ki Trump'ın Beyaz Saray'daki günleri nihayete ermek üzere.

Nancy Pelosi ve Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi, dönemin geri kalanında ihtilafla ilgili harekete geçmemeyi ve Senato'dan çıkabilecek herhangi bir kararı engellemeyi tercih edebilir. Bu da 20 Ocak'a, yani Biden başkanlığının başlangıcına götürür.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU