Deniz Zeyrek: Sağlar’a soruşturmanın tazminat olarak döneceğini tahmin etmek zor değil

“Fikri Sağlar'ın fikrini ifade etme hakkını sonuna kadar savunmak zorundayız”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, CHP’li Fikri Sağlar hakkında “Türbanlı bir hakimin benim haklarımı koruyacağı konusunda kuşkum var” sözleri dolayısıyla açılan soruşturmanın mahkumiyetle sonuçlanması durumunda kararın yüksek mahkemeden döneceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında Sağlar’ın ifadelerine soruşturma açılmasını eleştirdi. Yazının ilgili kısmı şöyle:

Türkiye'nin taraf olduğu ve Anayasamızın 190. Maddesi gereğince iç hukukumuzdan üstün olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin “Düşünceyi ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10. Maddesi şöyledir:

“Herkes görüşlerini açıklama ve ifade özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerir.”

Fikri Sağlar'ın “türbanlı” yargı mensuplarıyla ilgili sözleri, bu konudaki fikirlerinin açıklanmasından ibarettir. Söyledikleri herhangi bir hakaret içermiyor. Nefret suçu ya da şiddete teşvik de yoktur.

Fikri Sağlar'ın fikrine katılmak ya da desteklemek zorunda değiliz (Ben katılmadığımı yazdım).

Ancak Fikri Sağlar'ın fikrini ifade etme hakkını sonuna kadar savunmak zorundayız.

Bu çerçevede, Sağlar hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla açılan soruşturmanın, eğer mahkumiyetle sonuçlanırsa, yakın gelecekte Anayasa Mahkemesi ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden “düşünce özgürlüğü ihlali” ve “tazminat” olarak döneceğini tahmin etmek zor değil.

Şimdiden söylüyorum: Eğer böyle bir durum gerçekleşirse o tazminatı devlet (yani vergi veren vatandaş) değil, o kararda imzası olan yargı mensupları ödesin!

Bu konuda fikri takibi bırakmayacağım.

 

Sözcü, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU