Mahkeme, hız sınırını 1 kilometre aşan şoförün cezasını, gösterge ve radarın hata payını gözeterek iptal etti

Hız sınırını 1 kilometre farkla aştığı gerekçesiyle para cezası alanları sevindirecek bir karar çıktı. Küçükçekmece 3. Sulh Ceza Mahkemesi, araçtaki hız göstergesi ve radardaki hata payını göz önüne alarak 288 liralık cezanın iptaline karar verdi

Hız sınırını aşanlar para cezasına çarptırılıyor / Fotoğraf: AA

Yollarda pek çok sürücü, hız sınırını aşması nedeniyle radara yakalanarak para cezalarına çarptırılıyor.

Bu cezalar kimi zaman belirlenen hız limitini 1 kilometre aşılması halinde bile geliyor.

Ancak bu şekilde ceza alanları sevindirecek bir karar çıktı. Olayın gelişimi şöyle oldu:

Erdal Şahin'in adresine geçtiğimiz haftalarda Karayolları Trafik Kanunu'nun 51/2-A maddesine aykırı davranarak hız limitini aştığı gerekçesiyle 288 liralık ceza makbuzu geldi.

Gelen ceza makbuzunda hız sınırının 80 kilometre olduğu Avcılar - Haramidere yolunda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) tarafından 89 kilometre hız yaptığının tespit edildiği belirtiliyordu.

ilkerbey.jpg
Avukat İlker Yılmaz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Avukat komşusunun dikkati cezadan kurtardı

Şahin, söz konusu makbuzu avukat komşusu İlker Yılmaz'a gösterdi.

Yılmaz, trafikte araç sollama sırasında yaşanan hız artışı nedeniyle belirtilen hız sınırını en az yüzde 10 oranında aşım hakkı olduğunu kaydetti.

Yani 80 kilometre hız yapılan bir yolda yüzde 10 oranında yani fazladan sekiz kilometre daha hız yapılması durumunda bu cezaya girmiyor.

Komşusu Erdal Şahin'in 89 kilometre hız nedeniyle ceza aldığını yani belirlenen oranı 1 kilometre aştığını fark eden Yılmaz'ın aklına Anadolu'da bir mahkemenin radar ve gösterge hatası nedeniyle bu oranda bir artışın ceza kapsamına alınamayacağı yönündeki kararı geldi.

Yılmaz'ın da ikna etmesiyle Şahin adına 3 Aralık 2020 günü cezaya itiraz edildi.

Küçükçekmece 3. Sulh Ceza Hakimliği, 24 Aralık 2020 günü itirazı karara bağlayarak cezayı iptal etti.

"Elektronik gösterge olmaması halinde şoför 1 kilometrelik artışı fark etmeyebilir"

Gerekçede hız sınırının 1 kilometre aşıldığını aracın göstergesinin elektronik olmaması nedeniyle bu bir rakamlık artışı şoförün fark etmesinin mümkün olmayacağı kaydedildi.

Ayrıca yoldaki radarın da muhtemel hesap hatası yapmış olabilme ihtimalini göz önüne alarak kasti yapılmış trafik ihlali olmadığına hükmedilerek ceza iptal edildi

Avukat İlker Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Araçlarda elektronik gösterge olmadığından şoförler bir-iki kilometrelik artışı fark etmeyebilir. Hakim burada radar ve aracın göstergesindeki hata payını göz önüne alarak cezayı iptal etti. Hakkaniyetli bir karar oldu" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU