Cezayirli muhalif Nekkaz, Tebbun'dan 'geçiş hükümeti' ve erken seçim talep etti

Tebbun’un enfekte olduğu resmen açıklandı. Ancak doktorlar, tedavi süresinin kanıtladığı gibi ciddi komplikasyonlarla karşılaştığını düşünüyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (Reuters)

Cezayirli siyasi tutuklu Reşir Nekkaz, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan uygulamaya konmadan önce yeni anayasadan vazgeçme ve yeni yılla beraber süresi en fazla 12 ay olan bir ‘geçiş hükümeti’ kurmasını talep etti. Fransa ve İsviçre’deki peçeli kadınlar yerine para cezası ödemekle meşhur olan muhalif Nekkaz’a göre bunun ardından erken bir cumhurbaşkanlık seçimi düzenlenmesi gerektiğini çünkü mevcut cumhurbaşkanın ‘siyasi açıdan bitik’ olduğunu söyledi.

Nekkaz, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, ‘2022 yılından itibaren sağlıklı bir cumhurbaşkanı’ seçilmesi önerisinde bulundu.  Nekkaz, 28 Ekim'den beri koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonu nedeniyle Almanya'da tedavi gören ve tüm yetkilerin elinde toplanması nedeniyle yokluğu devlet kurumlarının donmasına neden olan Tebbun’un kötüleşen sağlığına üstü kapalı bir şekilde atıfta bulundu.

Fransa'da doğup yaşayan Cezayirli işadamı Nekkaz, "Siyasi olarak öldü ve bundan bahsetmek suç değil" diyerek, Tebbun’un 13 Aralık’ta yayınlanan ve Tebbun’un göründüğü video kaydının ‘Cezayirliler arasında büyük endişe yarattığını’ söyledi. Cumhurbaşkanı’nın Twitter hesabından yayınlanan videoda tedavi gördüğü Almanya'da zayıf ve yorgun görünüyordu. Tebbun, söz konusu videoda giderek iyileştiğini ve dönüşünün en geç 3 hafta içinde olacağını teyit etti. Bir yıldan uzun süredir tutuklu bulunan Nekkaz, mesajında “Halk, en büyük Afrika ülkesi ve (Güney Afrika’dan sonra) ikinci askeri güç olan Cezayir’in başında kalarak, bir ulusun zayıflamasına neden olurken ciddi bir hastalığa yakalanmış bir adamı seyredip oturamaz. Nekkaz, "Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, siyasi olarak cesur olmalı ve sağlığının artık yürütme otoritesinde en yüksek pozisyonda devam etmesine izin vermediğini ve istifasının halk için gerçekçi ve kabul edilebilir tek seçenek olduğunu fark etmeli” ifadelerini kullandı.

Tebbun’un enfekte olduğu resmen açıklandı. Ancak doktorlar, tedavi süresinin kanıtladığı gibi ciddi komplikasyonlarla karşılaştığını düşünüyor.

Nekkaz, Tebbun'a, Cumhurbaşkanı Liamine Zeroual'ın 1998 yılının Eylül ayında yaptığı gibi, onu erken seçim düzenlemeye sevk eden rejimdeki şiddetli gerginliğin ortasında istifa etmesini önerdi. Erken seçim sonraki yılın baharında gerçekleşti. Seçimden sonra Abdulaziz Buteflika göreve geldi.  Buteflika, 2 Nisan 2019'da hasta ve fiziksel olarak aciz durumdayken yönetimini genişletme arzusu nedeniyle büyük halk baskısı altında istifa etmek zorunda kaldı.

Nekkaz, selefine olanlara dolaylı şekilde işarette bulunarak benzer bir adım atmasını tavsiye etti. Ayrıca Cezayir'in günün her saati sahada bulunan fiziksel olarak sağlıklı bir başkanı hak ettiğine işaret etti. 1985 yılında dünyanın ikinci gücünün dizginlerini elinde tutan eski Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov’un da başına gelen buydu. Gorbaçov, 54 yaşında demokrasi ve şeffaflık çerçevesinde ekonomide öncelikli reformlara öncülük etmişti. Nekkaz, 2014 yılındaki seçimlerde aday olmadan hemen önce Cezayir anayasasına uygun olarak Fransız vatandaşlığından vazgeçmişti. Geçtiğimiz hafta cezaevindeki yetersiz yemeklerden şikayet etmiş ve hükümete mahkumların koşullarının iyileştirilmesi için mali yardım teklifinde bulunmuştu.

Güvenlik Teşkilatı, 4 Aralık 2019 tarihinde muhalif Nekkaz'ı aynı ayın 12'sinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlenmesine karşı düşmanca faaliyetlerde bulunması nedeniyle tutukladı. ‘Silah taşımaya teşvikte bulunma ve vatandaşların oy kullanma haklarını engellemekle’ suçlandı. Soruşturma sırasında Nekkaz, suçlamalara yanıt olarak bir muhalif olarak rejime ve rejim politikalarına karşı siyasi faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Avukatları, yargılanmadan uzun süredir tutuklu bulunmasından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU