Gürsel Erol: Elazığ'daki son depremde orta hasarlı binalar oturulamayacak hale geldi

Erol, kentte son meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından orta hasarlı binaların oturulamayacak hale geldiğini, bu binaların ağır hasarlı ilan edilerek yıkılması gerektiğini belirtti

Elazığ'da 5,3 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Kavaktepe köyünde bazı kerpiç evlerde çatlaklar meydana geldiği görüldü / Fotoğraf: AA

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Elazığ'da 24 Ocak'ta Sivrice merkezli yaşanan depremden sonraki süreçte mülkiyet haklarının korunması, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi konusunda sorunlar yaşandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erol, bu sorunların temelinde 1959 tarihli Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun olduğunu, kanunun günün ihtiyaç, talep ve beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

“14 bin binaya ilişkin yıkım kararı verildi"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün saat 09.37'de merkez üssü Elazığ olan 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıklamıştı.

Elazığ'da dün yaşanan 5,3 şiddetindeki depremden sonra şehrin hangi risklerle karşı karşıya kaldığına işaret eden Erol, "5,3 şiddetindeki deprem aslında normal. İlk kez oluyorsa sorun değil ama Elazığ'da 24 Ocak'ta yaşanan bir deprem var. Bu depremde 3 bina yıkıldı ancak 14 bin binaya ilişkin yıkım kararı verildi" dedi.

Elazığ'da dünkü depremden sonra orta hasarlı binaların oturulamayacak hale geldiğini belirten Erol, "Elazığ'da şu anda orta hasarlı binalar inanılmaz riskli hale geldi. Vatandaşlar bu binalara girmeye korkuyor. Talebimiz orta hasarlı binaların incelemelerinin bir an önce yapılarak ağır hasarlı ilan edilmesi" diye konuştu.

thumbs_b_c_372a9f04efe295e0f4e50244b47bd085.jpg
’Orta hasarlı bina’ tanımının mevzuattan kaldırılması çağrısında bulunan CHP'li Erol, ""Bir bina ya hasarlıdır ya da değildir" dedi / Fotoğraf: AA

 

“’Orta hasarlı bina’ tanımı mevzuattan kaldırılsın”

"Orta hasarlı bina" tanımının mevzuattan kaldırılmasını talep eden Erol, "Bir bina ya hasarlıdır ya da değildir. Güçlendirmeyle ayakta tutacağınız binanın, depremin büyüklüğüne göre ayakta kalma şansı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Elazığ'daki kamu arazilerinin TOKİ'ye tahsis edildiğini, TOKİ'nin de bu arazileri ihale yöntemiyle satışa çıkardığını hatırlatan Erol, bunun doğru olmadığını, deprem bölgelerindeki kamu arazilerinin, kamunun mülkiyetinde olması gerektiğini dile getirdi.

Erol, ayrıca TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu'nun, Elazığ'a gelerek yerinde inceleme yapmasını talep etti.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU